Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pec nám spadne

.denisa Gdovinová .spoločnosť .pamiatky

Niektoré pamiatky majú tú smolu, že sú nehnuteľné. Často sa ocitajú v chudobnom regióne, kde nie je čas ani chuť sa nimi zapodievať. 

Pec nám spadne

gemer je bez debaty jeden z najkrajších slovenských regiónov. Tam dokonca ani šofér autobusu neváha odstaviť vozidlo na kraj cesty, aby si do fľaše nabral vodu z prameňa. No kým sa mladý človek vášnivo do regiónu nezamiluje, príroda ho nepresvedčí, aby v regióne s vysokou nezamestnanosťou zostal. Bývalý bohatý banícky región má krásne stredoveké kostoly a apokalyptické industriálne pamiatky, o ktoré sa však nemá kto starať. Chýba ľudský kapitál a ten sa zháňa ešte ťažšie, než peniaze. Bývalá fabrika na spracovanie železa Karlova Huta je len jeden príklad za všetky. V polorozpadnutom areáli je zákonom chránená iba jedna budova, v ktorej sa nachádza to hlavné – vysoká pec ešte z devätnásteho storočia, ktorej dochovanie má podľa literatúry veľký význam. Takýchto vysokých pecí je totiž po svete zachovaných len málo. 

zázrak

Nedostatok mladých ľudí, ktorí by sa zaujímali o históriu, trápi najmä vedúcu Krajského pamiatkového úradu v Rožňave Evu Šmelkovú. Potom však začne hovoriť o skupine mladých Bratislavčanov, ktorí sa nadchli gemerskou históriou a pravidelne pomáhajú s opravou a propagáciou tamojších pamiatok. „Je to tu pre nich exotika!” smeje sa Šmelková, ktorá považuje za zázrak, že sa na Gemeri ocitli. Jedným z nich je Dávid Raška, čerstvý absolvent architektúry. Hneď na úvod upozorní – nie, naozaj nemá na Gemeri známych ani žiadne rodinné väzby. Jednoducho sa spolu s kamarátmi z Bratislavy nadchli pre gemerské pamiatky. „Pred rokmi sme sa rozhodli cestovať po Slovensku a objavovať slovenské mestá. Gemer sa nám zdal ako zaujímavý región – má aj stredoveké kostoly či hrady, industriál aj prírodu. Nadchli nás najmä kostolíky s freskami, z ktorých väčšina bola v zlom stave,” vysvetľuje Raška. Pátrali a našli združenie Gotická cesta, ktoré sa venuje záchrane a propagácii tamojších stredovekých kostolov. Na prekvapenie miestnych starších pamiatkarov, ktorí tvoria členov združenia, sa Bratislavčania rozhodli do gemerského združenia aktívne zapojiť. Už druhý rok pomáhajú organizovať podujatia či pripravovať grafické materiály. A pár týždňov strávia aj toto leto priamo v regióne opravou stredovekého kostola v Henckovciach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite