Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie vydavateľov tlače a šéfredaktorov

.redakcia .spoločnosť

So znepokojením sme prijali správu, že polícia SR odobrala investigatívnej novinárke Pavle Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty a napriek jej nesúhlasu sa pokúša prelomiť jeho ochranu, čím môžu byť ohrozené zdroje jej informácií.

Vyhlásenie vydavateľov tlače a šéfredaktorov Diana Černáková/SITA Ilustračná fotografia.

povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jedna z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci. 

Platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií. 

Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie. Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva. 

„Polícia a prokuratúra musí jasne vysvetliť svoj postup voči novinárke Pavle Holcovej.“

S ohľadom na to, že mnohé z podozrení, ktoré sa objavili po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej smerujú práve k predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, ako napríklad podozrivé zbohatnutie manželky bývalého šéfa NAKA a súčasného šéfa komunikačného oddelenia policajného prezídia Róberta Krajmera, prepojenia končiaceho policajného prezidenta Tibora Gašpara na súkromnú bezpečnostnú službu Bonul, nečinnosť polície pri sporoch farmárov na východe, vysoká miera chybovosti prokurátorov v prípadoch súvisiacich s článkami Jána Kuciaka, je dôsledná ochrana zdrojov dôležitejšia ako kedykoľvek predtým.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite