Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pôrodná asistentka Iveta Lazorová: Čupieť alebo kľačať počas pôrodu je bezpečnejšie pre ženu aj dieťa

.iveta Lazorová .spoločnosť

O tom, prečo by si mala žena vyberať pôrodnú polohu sama, dnes píše Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Pôrodná asistentka Iveta Lazorová: Čupieť alebo kľačať počas pôrodu je bezpečnejšie pre ženu aj dieťa Viktor Zamborský/SITA Ilustračná fotografia.

v našich pôrodniciach sa bohužiaľ tradicionalisticky používa, respektíve je ženám nanútená, poloha v ľahu na chrbte s rozkročenými nohami. Mnohí lekári − pôrodníci − ani v inej polohe pôrod odvádzať nevedia alebo odmietajú. Tzv. gynekologická poloha pritom odporuje anatómii a za najmenej vhodnú ju považuje aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Pôrodný kanál má tvar písmena J, čo znamená, že dieťa postupuje najskôr dole, ale potom hore cez panvu. V ľahu na chrbte sú pôrodné sily − kontrakcie maternice, svaly panvového dna, ako aj brušný lis – čiastočne alebo úplne eliminované a žena musí vynaložiť veľké úsilie na to, aby dieťa porodila proti gravitácii.

Squatting or Kneeling During Childbirth is Safer Both for the Woman and the Child, a Midwife Says from Selina Becker on Vimeo.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite