Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri slovenské projekty víťazmi prestížnej stredoeurópskej ceny SozialMarie

.igor Kocian .spoločnosť

V utorok 1. mája 2018 udelili vo viedenskom ORF RadioKulturhaus 15 stredoeurópskych cien pre spoločensky inovatívne projekty. 14. ročník ceny SozialMarie 2018 sa stal historicky najúspešnejším z pohľadu slovenských projektov, z ktorých až tri si z Viedne odnášajú ocenenie.

Tri slovenské projekty víťazmi prestížnej stredoeurópskej ceny SozialMarie © Maximilian Rosenberger/SozialMarie 2018

najúspešnejším zo slovenských projektov sa stal Knižný klub PAĽIKERAV, ktorého zástupcovia si prevzali ocenenie za celkové druhé miesto v hodnote 10 000 eur. Projekt občianskeho združenia Ďakujem - „Paľikerav” podnecuje rómsku mládež k čítaniu kníh a členovia knižného klubu pravidelne na svojej fejsbúkovej stránke publikujú videorecenzie kníh, ktoré im dnes už pravidelne zasielajú na čítanie viacerí knižní autori.

Dva ďalšie slovenské projekty získali cenu za 4. až 15. miesto v hodnote po 2 000 eur. Projekt Bližšie ku komunite občianskeho združenia Odyseus sa zameriava na podporu drogovo závislých ľudí a zlepšenie prostredia a vzťahov s obyvateľmi v lokalite bratislavského sídliska Pentagon. Projekt Buddy pre každé dieťa v detskom domove spája dobrovoľníkov z radov dospelých, ktorí poskytujú podporný vzťah deťom z detských domovov. 

Celkovým víťazom ceny SozialMarie 2018 v hodnote          15 000 eur sa stal český projekt Rapid Re-Housing Brno, v rámci ktorého Magistrát mesta Brno umožňuje rodinám bez domova získať samostatné nájomné bývanie a poskytuje im podporu zameranú na udržanie tohto bývania. 

„Projekt občianskeho OZ Proti prúdu je ojedinelým modelom úspešného zamestnávania a oddlžovania ľudí bez domova na Slovensku.“

Tretiu cenu (5 000 eur) si prevzal rakúsky projekt The Viennese Kitchen, ktorý uľahčuje ľuďom bez domova vyrobiť si v ich novom bývaní vlastnú kuchynskú linku na báze „Urob si sám”. Prototyp kuchynskej linky bol vyvinutý skúsenými odborníkmi a umožňuje zdieľanie návodu a výmenu skúseností medzi novými bývajúcimi z radov bývalých ľudí bez domova.

Celkový prehľad víťazov s odkazmi na popis projektov nájdete na konci tejto tlačovej správy. 

Nad oceneným slovenským projektom Knižný klub PAĽIKERAV prevzal na obdobie jedného roku aktívnu záštitu Ján Orlovský, výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorý poskytne projektu dôležitú podporu formou mentoringu a sprostredkovania účasti na autorských čítaniach.  

Okrem 15 hlavných cien program SozialMarie udelil i Cenu publika, o ktorej rozhoduje verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania. Víťazom Ceny publika SozialMarie 2018 za Slovensko sa stal projekt pre opustené deti Kufrík pre Kukulíka prevádzkovaný občianskym združením Návrat, ktoré ako cenu dostane krátke prezentačné video o svojom projekte. 

© Maximilian Rosenberger/SozialMarie 2018

Na slávnostnom podujatí sa o svoje skúsenosti a úspechy podelili i zástupcovia projektu Nosiči batožín Nota bene, ktorý bol najvyššie oceneným slovenským projektom v predošlých ročníkoch ceny SozialMarie. Projekt občianskeho OZ Proti prúdu získal v roku 2015 druhú cenu a v súčasnosti je ojedinelým modelom úspešného zamestnávania a oddlžovania ľudí bez domova na Slovensku.    

Cenu SozialMarie pre inovatívne projekty v sociálnej oblasti udeľuje každoročne rakúska nadácia Unruhe Privatstiftung. Hodnotné ceny môžu získať projekty z celého územia Rakúska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky, ako i projekty z ďalších krajín, ktorých pôsobisko sa nachádza do 300 kilometrov vzdušnou čiarou od Viedne. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite