Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Normalizácia v RTVS - vedenie sa zbavuje kritických novinárov

.redakcia .spoločnosť

Vedenie RTVS pristúpilo k prepúšťaniu kritických novinárov. Prinášame odvážny status jednej z kľúčových redaktoriek Zuzany Kovačič Hanzelovej.

Normalizácia v RTVS - vedenie sa zbavuje kritických novinárov Ľudovít Vaniher/SITA

dnešným dňom ohlásilo vedenie prepúšťanie externistov. Teda, prepáčte, ako to povedalo naše vedenie, nie prepúšťanie, ale ukončenie spolupráce. Predpokladám, že argument bude, že chceme posilniť interné kapacity. Prečo ľudí, ktorí už roky pracujú pre RTVS, nechcú v internom stave, môžeme hádať. Kladiem si otázku, či je náhoda, že v redakcii máme 10 externistov, a všetci podpísali náš otvorený list.

Výpoveď zatiaľ stihla dostať Janka Masárová, ktorá už v pondelok nemusí prísť do práce, má si zbaliť veci a odovzdať vstupnú kartu. Je to kultúrna redaktorka, ktorá si robí svoju prácu už 5 rokov nadštandardne. Dôvody jej vraj vedenie nemusí hovoriť. Pretože je externistka. Ostatní kolegovia idú hore v priebehu dnešného dňa. Očakávame, že ďalší traja štyria dostanú tiež rovnakú okamžitú výpoveď.

Výpoveď už má aj Matúš Dávid, mimoriadne šikovný zahraničiar. Vraj verejne povedal, že nedôveruje vedeniu, a preto oni nedôverujú jemu.

EDIT: Vrátil za zhora aj Matúš Baňovič. Konkrétne výhrady nedostal, vraj ich majú editori. Má si zbaliť veci, dnes je tu posledný deň. Po troch rokoch. Len tak.

Čakáme dnes na ďalšie výpovede. Predpokladám, že ich bude štyri, až päť.

Namiesto toho ale ohlásili príchod napríklad Igora Zemanoviča. Príde na post editora. Je to človek, ktorý pretláčal do vysielania v minulosti Pavla Ruska. Dvaja moderátori O 5 minúť 12 Michal Dyttert a Beata Lipšicová preto na protest odišli a pracoval u nás aj v 90tych rokov, keď televíziu ovládal Vladimír Mečiar.

V RTVS je normalizácia. Normálna tvrdá normalizácia. Možno sme to doteraz mierne komunikovali, možno sme stále chceli byť korektní a opatrní. Mali by ste ale vedieť pravdu. Už týždňe sa nám naše vedenie snaží pretláčať hlúposti do vysielania. Naposledy dnes ráno, keď náš šéfredaktor navrhoval, aby sme vysielali nezmyselné neoverené konšpirácie. Presadzoval do vysielania, že sýrskym deťom mali dávať šumivé tablety, aby nafingovali na záberoch penu z úst a vyzeralo to ako chemický útok.

„Prišli, a idú to tu komplet celé rozbiť. A ja sa pýtam vás, aj nás. Necháme ich?“

Môj prvý kontakt s mojou šéfkou bol, že mi napísala mail, že sa hanbí za moju prácu, a že verejnoprávnosť nie je bezbrehé insitné umenie. Moderovanie Správ a komentárov mi znížili z dvoch týždenne na dve mesačne. Máme tradíciu v redakcii, že dostávame menšiu zložku výplaty ako výkonnostné odmeny. Už niekoľko mesiacov mi tam svieti obrovská nula, pretože moja práca vraj nedosahuje kvality na odmeny. Ak by som si čítala v príručke ako vyzerá mobing a šikana, myslím, že by sa to mohlo nápadne podobať.

Nejde o žiadnu radikálnu menšinu. V televízii sme drvivá väčšina. Chceme si robiť svoju prácu a nemať nad sebou nekompetentných ľudí neschopných diskusie. Vôbec nejde o to, že necítime verejnoprávnosť. Práve naopak. Všetci cítime, že toto, čo sa tu deje, nemá nič spoločné s verejnoprávnosťou. Je to vykastrovanie spravodajstva na suché informácie, ktoré nikoho nenahnevajú.

Opakovane sme vyzývali manažment, aby s nami začal diskutovať. Aby sme upokojili situáciu, v ktorej sa dlhodobo jednoducho nedá pracovať. Aj s Jaroslavom Rezníkom sme chceli uzatvoriť kompromis a nejakým spôsobom sa konštruktívne dohodnúť na spolupráci. Mali sme sa preto včera večer stretnúť v užšom kruhu. Jaroslav Rezník nás tam nechal pol hodinu sedieť, aby nám potom napísal, že nepríde. Takto vyzerá ten dialóg, o ktorom hovoril aj včera na Rade RTVS. Riaditeľ už ale zrejme včera vedel, že čo dnes v spravodajstve nastane.

Kolegovia novinári, koncesionári, priatelia, kamaráti, teraz je čas, aby ste nám pomohli. V RTVS našlo toto vedenie funkčnú a stabilnú redakciu. Stačilo prísť, normálne diskutovať a zlepšovať to, v čom robíme chyby. To sa bohužiaľ nestalo. Prišli, a idú to tu komplet celé rozbiť. A ja sa pýtam vás, aj nás. Necháme ich?

 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite