Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Organizátori protestov pozývajú ľudí do ulíc, požadujú odvolanie Gašpara

.redakcia .spoločnosť

Organizátori pripomenuli svoj sľub sledovať kroky novej vlády, hlavne ministra vnútra Tomáša Druckera.

Organizátori protestov pozývajú ľudí do ulíc, požadujú odvolanie Gašpara Martin Havran/SITA

zhromaždenia Za slušné Slovensko sa dnes opäť konajú v Bratislave a ďalších viac ako dvadsiatich mestách. V zahraničí budú zhromaždenia v ôsmich mestách. Ako informovali organizátori Karolína Farská, Juraj Šeliga, Táňa Sedláková, Veronika Bruncková, Jakub Kratochvíl, Lukáš Fule a Róbert Hudec, cieľom zhromaždenia je vyslať jasný nesúhlas s tým, aby policajný zbor naďalej viedol politický nominant Tibor Gašpar, pod ktorého vedením prišlo k pochybeniam pri vyšetrovaní vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rovnako chcú poukázať na nevyhnutné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a na odpolitizovanie vedenia polície. Začiatok väčšiny zhromaždení je o 17:00. Zhromaždenie Za slušné Slovensko bolo v Bratislave naposledy 16. marca.

„S veľkým znepokojením sme zachytili informácie o disciplinárnom podnete na prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý podal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Práve správanie ľudí,  ako sú pán Gašpar a pán Kováčik, nás všetkých privádza na námestia, kde spoločne voláme po slušnom a spravodlivom Slovensku. Slovensku, kde sa trestá korupcia, nie odvaha. Slovensku, kde vyšetrovatelia a špeciálny prokurátor nezametajú kauzy pod koberec, ale podávajú žaloby na súd,“ napísali organizátori.

„Ak politici boli schopní vytvoriť novú vládu za dva dni, tak nerozumieme výhovorke pána Druckera, že nevie nájsť nového policajného prezidenta v radoch slušných policajtov, a to v priebehu pár dní.“

Organizátori pripomenuli svoj sľub sledovať kroky novej vlády, hlavne nového ministra vnútra Tomáša Druckera. „Pán Drucker tvrdí, že potrebuje čas na rozhodnutie o novom policajnom prezidentovi. Ak politici boli schopní vytvoriť novú vládu za dva dni, tak nerozumieme výhovorke pána Druckera, že nevie nájsť nového policajného prezidenta v radoch slušných policajtov, a to v priebehu pár dní,“ uviedli organizátori s tým, že dôveru občanov v inštitúcie zodpovedné za vyšetrovanie vraždy nie je možné obnoviť, ak policajným prezidentom ostáva Gašpar. Organizátori zároveň žiadajú systémové zmeny a odpolitizovanie polície.

Bratislavské zhromaždenie sa začne dnes o 17:00 na Námestí SNP. Okrem iných vystúpia právnička Zuzana Števulová, novinári Andrej Bán a Zuzana Petková, herec Richard Stanke, hudobná skupina Živé kvety či spevák Juraj Benetin. Po skončení nebude žiadny pochod, iba diskusia v KC Dunaj na tému Za slušnú políciu: Ako vrátiť dôveru policajtom a sudcom o 19:30. Zhromaždenie bude dnes, keďže námestie na piatok už obsadil niekto iný. V iných mestách môžu byť zhromaždenia nielen dnes, ale aj v piatok.

Zhromaždenia po celom Slovensku sa dnes až na malé výnimky takisto začínajú o 17:00. V Košiciach vystúpia napríklad vedúci charity Samaritán a zakladajúci člen Občianskeho fóra a VPN Ľubomír Badiar či ochranár a nositeľ ceny Biela vrana 2017 Erik Baláž. V Košiciach prečítajú aj list českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej. Okrem toho budú zhromaždenia v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Dolnom Kubíne, Humennom, Liptovskom Mikuláši, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Piešťanoch, Poprade, Považskej Bystrici, Prešove, Prievidzi, Rimavskej Sobote, Skalici, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Veľkom Krtíši, Žiline a Trnave. V zahraničí sa môžu Slováci na zhromaždeniach zúčastniť v Prahe, Amsterdame, Berlíne, Dubline, Manchestri, Palo Alte, Sheffielde, Štokholme.

„Vyzývame všetkých, ktorí sa zúčastnia na zhromaždeniach, aby prišli pokojne, no rozhodne vyjadriť svoj občiansky postoj. Nenechajme sa nikým vyprovokovať. Prosíme všetkých, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície. Prosíme ľudí, aby si priniesli kľúče,“ uzavreli organizátori.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite