Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sme opravovali maturitné testy

.spoločnosť .školstvo

Každý rok sa pri opravovaní maturitných testov z angličtiny deje ten istý scenár. Predsedovia maturitných komisií odhodlane dodržiavajú protokol, ktorý striktne odkazuje na záväznosť kľúča.

učitelia, konfrontovaní rozmanitosťou odpovedí študentov, poukazujú na flexibilitu  jazyka, a teda potrebu variantne pristupovať k riešeniam. Každoročne sa opakujúci zápas za a proti, boj o body – percentá a percentily, ktoré majú naznačiť úroveň výučby jazyka na tej-ktorej škole.

Tento rok bol mimoriadny. Náročný gramatický test, počúvanie na úrovni presahujúcej kompetencie B2 a nedostatočne rozpracovaný kľúč k riešeniu úloh s krátkou odpoveďou. Nielenže neobsahoval variantné riešenia (pripúšťal iba jedno, v ojedinelých prípadoch dve riešenia), ale dokonca správne odpovede – odvodené na základe prečítaného textu – označil za nesprávne! Takto boli niektorí študenti za svoju dobrú, flexibilnú znalosť jazyka potrestaní stratou možno až 4-5 bodov z 34 celkovo možných v tejto časti testu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite