Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia zabila ozbrojeného muža, ktorý držal vo Francúzsku rukojemníkov

.redakcia .spoločnosť

Ozbrojený muž držal v supermarkete v meste Trèbes na juhu Francúzska najmenej jedného rukojemníka. Podľa stanice BFMTV požadoval prepustenie islamistu Salaha Abdeslama, jedného z atentátnikov v Paríži v roku 2015.

Polícia zabila ozbrojeného muža, ktorý držal vo Francúzsku rukojemníkov AP

na mieste zasahovali stovky policajtov vrátane elitnej jednotky, píše spravodajský portál BBC a uvádza, že oblasť okolo supermarketu uzavreli. 

Prokurátor tvrdí, že sa strelec hlási k teroristickej skupine Islamský štát. Útočník údajne žiadal prepustenie islamistu, ktorý bol súčasťou atentátov v Paríži v roku 2015. Celý incident si vyžiadal tri civilné obete a dvoch ťažko zranených.

Útočníkom bol 26 ročný mladý muž, Redouane Lakdim. Napriek tomu, že IS sa k útoku prihlásil, nijakým spôsobom svoje tvrdenie nepodložil. Emmanuel Macron oznažil čin za islamistický útok.

Situácia bola vážna aj podľa premiéra Édouarda Philippeho. V meste bol minister vnútra Gérard Collomb.

Incident je predmetom vyšetrovania protiteroristických prokurátorov.

Pred rukojemníckou drámou v Trèbes muž strieľal na bežiacich policajtov a jedného z nich zranil na ramene. Jeho zranenie nie je kritické. Pri útoku zomreli 3 ľudia, 16 je zranených, pričom dvaja sú stále v kritickom stave.

Francúzsko bolo od roku 2015 dejiskom viacerých smrteľných islamistických útokov. Po teroristických útokoch v Paríži v novembri 2015, ktoré si vyžiadali 130 obetí, v krajine platil výnimočný stav. Ten odvolali v októbri.

Zdroj: BBC, news.sky.com, Denník N

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite