Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska Kalavskú odmieta

.redakcia .spoločnosť

Lekári nie sú spokojní s návrhom Andrey Kalavskej na post ministerky zdravotníctva. Svoj nesúhlas vyjadrili v liste, ktorého kompletné znenie vám prinášame.

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska Kalavskú odmieta Diana Černáková/SITA

spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) vyjadruje odborný a občiansky postoj k návrhu strany Smer-SD na menovanie súčasnej štátnej tajomníčky MZ SR Andrey Kalavskej do funkcie ministerky zdravotníctva SR.

Podporujeme odmietavý postoj Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek k uvedenému menovaniu. V gescii pani štátnej tajomníčky MZ SR Andrey Kalavskej bola a je pôvodne veľmi priaznivo nastavená reforma primárnej zdravotnej starostlivosti a rezidentský program. Po dvoch rokoch nekompetentného vedenia a trvalých politických deformácií oboch projektov na MZ SR  je rezidentský program vecne aj organizačne veľmi výrazne poškodený. Primárna zdravotná starostlivosť sa postupne znovu okliešťuje, pretože je neustále deformovaná neodborným vedením jej reformy. Súčasne vládne absolútny chaos a protiprávny stav pri prehliadkach mŕtvych, ktoré sú dôsledkom trvale nekompetentného legislatívneho procesu súčasného vedenia MZ SR.  Dôkazom je aj opakované predkladanie zmien "zdravotníckych" zákonov v NR SR formou pozmeňujúcich návrhov. Uvedený stav má mimoriadne nepriaznivé dôsledky na občanov Slovenskej republiky, pretože sa výrazne zhoršuje dostupnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti. Za uvedenú situáciu je zodpovedné súčasné vedenie MZ SR. Nemáme preto žiadnu odbornú dôveru v to, že by formálnou výmenou v jeho vedení došlo k pozitívnej zmene.

Rovnako problematika práce sestier nielen v ambulanciách všeobecných lekárov, ale aj naprieč celým segmentom zdravotnej starostlivosti je trvale na periférii pozornosti vedenia MZ SR. Je nevyhnutné, aby došlo k zásadnej zmene, ktorú však vedenie MZ SR nemalo záujem počas posledných dvoch rokov vykonať. Preto sme presvedčení, že formálnou zmenou na čele rezortu zdravotníctva k nej určite ani nepríde.

MUDr. Monika Palušková, PhD., MBA

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite