Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dva roky života Stephena Hawkinga

.michal Novota .spoločnosť .nekrológ

Toľko dali lekári mladému fyzikovi Stephenovi Hawkingovi s diagnózou mrazivou ako vesmír - amyotrofická laterálna skleróza. Len niekoľko dní pred svadbou, na prahu sľubnej vedeckej kariéry.

Dva roky života Stephena Hawkinga BALKIS PRESS/ABACA/PROFIMEDIA Hawking bol prvý paraplegik, ktorý lietal v simulovanom bezváhovom stave.

dvadsaťjedenročný mladík v hrubých okuliaroch, na prvý pohľad zamilovaný do rovníc, dnes by sme povedali geek. Po jeho boku pôvabná snúbenica Jane, už si skúšal svadobný oblek. Nielen to – nadšený jazdec na koni a veslár, znudený kozmológiou na univerzite v Cambridgei, kde bystrosťou prekvapoval a azda aj riadne vytáčal svojich tútorov a spolužiakov. A zrazu prognóza rýchlej paralýzy a konca. To vydá na riadnu depresiu a Hawking jej na chvíľu aj prepadol. Kto by nie?

„Hawking zápasil o čas, nielen v teoretickej fyzike a terminálnej diagnóze.“ 

Svadbu s Jane nezrušil, prišiel na ňu krívajúc s palicou a širokým úsmevom. Takým  privítal aj ich prvé spoločné dieťa. Potomkovia pribudli ešte dvaja a manželstvo vydržalo do roku 1995, keď Hawking starostlivú Jane opustil a oženil sa s mladou opatrovateľkou. Na dva roky života odsúdený Hawking opustil väzenie svojho nevládneho tela až minulú stredu. Mal 76 rokov.   

proti vetru

V novembri 2017 na pobreží Atlantiku v Lisabone sa začala najväčšia konferencia fanúšikov technológií, startupov, vedy a všetkých možných množín medzi nimi – Websummit. Vonku bol slnečný a teplý deň, od mora ovlažený vetrom. Sedeli sme vnútri športovej arény v kongresovej štvrti. Hala bola natlačená do prasknutia a stále prichádzali ďalší. Nad pódiom futuristicky vysvietené plastové bandasky na vodu pripomínali vesmír. Dojem potvrdil jeden z prvých rečníkov. Nebol pred nami na pódiu, ale na veľkej obrazovke v strede. Ikonická tvár, čoraz viac pokrútená chorobnou paralýzou, akoby v zubatom úsmeve, len šibalsky živé modré oči naznačili, kde sa skrýva geniálny mozog s predstavivosťou, ktorá nie hory, ale galaxie prenáša.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite