Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ešte jeden list študentom: Nádej na zmenu možná!

.monika Zázrivcová .spoločnosť

V tieto dni chodia za mnou, lingvistkou a literátkou, moji študenti a pýtajú sa ma na otázky z oblasti politológie a sociológie. A som rada, že sa ma študenti pýtajú.

Ešte jeden list študentom: Nádej na zmenu možná! Diana Černáková/SITA

takmer dvadsať rokov, čo pracujem na akademickej pôde, sa ma študenti pýtali len málokedy. Zdá sa, že všetko má svoj čas. Škoda len, že ten „bod zlomu“ musel prísť s tou strašnou smrťou dvoch mladých ľudí. Je to aj pre mňa „memento“, na aké do konca svojho života nezabudnem. Vyhlásila som svoj doživotný sebareflexný štrajk.

A čo odporúčam svojim študentom, keď sa pýtajú, čo ďalej? Nervy bokom, skúsme s chladnou hlavou zauvažovať: zdá sa, že najsilnejší žalúdok a aj nervy má vo vládnucej strane Smer Peter Pellegrini, bývalý minister školstva, predseda parlamentu, podpredseda vlády a dnes „náhradný“ premiér z tej istej vládnucej strany.

„Smrť dvoch mladých ľudí nám neustále ukazuje, že musíme sledovať, pozorovať, klásť otázky a hľadať odpovede.“

Milí študenti, dúfam, že ste nemávali rukou a nezmierili sa s tým, že v tejto krajine sa aj tak nič nezmení k lepšiemu. Pretože, moji milí, ja si napríklad myslím, že zásadná otázka pre nás všetkých je: „Čo môžeme pre to, aby sa veci predsa len zmenili k lepšiemu, urobiť my?“ Ak vám zablikala kontrolka sebareflexie, môžete čítať ďalej, ak nie, prestaňte hneď na tomto mieste.

Pre tých, čo čítajú ďalej (ergo tí, čo nestratili nádej), tu je recept na ďalší postup: reálne sa môžeme, ako aktívni občania, spoločne s neustráchanými novinármi pýtať „čo a ako“ a stále do "tých hore" pichať našimi otázkami. Proste začať ich úplne normálne podrobovať kontrole zo strany demokratickej aktívnej občianskej spoločnosti. Napríklad: „Haló, pán Pellegrini (alebo ktokoľvek z politikov!), a toto ste ako mysleli? A toto ste ako urobili? Odkiaľ ste na to zohnali peniaze? Môžete nám dať nahliadnuť do vyúčtovania eurofondov?"  Toto všetko úplne reálne môžeme robiť, klásť otázky a fantázii sa pri kladení otázok medze nekladú.

Akurát to už vyzerá tak, že nemôžeme politiku úplne a absolútne vytesniť z našich životov, hoci by sme to možno radi urobili. Ale tá smrť dvoch mladých ľudí nám neustále ukazuje, že jednoducho musíme sledovať, pozorovať, klásť otázky a hľadať odpovede. Fakt sme to tým dvom dlžní...!

Mimochodom, rozhodnutia SNS a Mosta-Híd ma po udalostiach týchto dní už absolútne nezaujímajú, je jasné, že všetko sú to len rozhodnutia Smeru.

autorka je lingvistka a literátka, učí na univerzite.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite