Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chceme opäť veriť v štát. Osobnosti žiadajú odchod Gašpara a Kováčika z funkcií

.redakcia .spoločnosť

Signatári výzvy Chceme opäť veriť v štát žiadajú odstúpenie policajného prezidenta Gašpara, špeciálneho prokurátora Kováčika, chcú dôveryhodného ministra vnútra, opatrenia na zistenie páchateľov a objednávateľov vraždy Kuciaka a Kušnírovej a celkové ozdravenie polície, prokuratúry a súdov.

Chceme opäť veriť v štát. Osobnosti žiadajú odchod Gašpara a Kováčika z funkcií Branislav Bibel, Robert Tappert/SITA

chceme opäť veriť v štát

Brutálna vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice prelomila nedotknuteľnú hranicu. Odteraz žijeme v krajine, kde môže pre prácu hroziť smrť kľúčovým strážcom demokracie aj ich blízkym. Odhalenia Jána Kuciaka siahali k najmocnejším tohto štátu a ich možným prepojeniam na organizovaný zločin, oligarchov či rozsiahlu korupciu.

Dôvera nás občanov v schopnosť vlády zaistiť nezávislé inštitúcie, právo a bezpečie bola touto udalosťou hlboko otrasená. Je prirodzené, ak po takej traumatizujúcej udalosti občania vyjadrujú nedôveru vláde a chcú dostať novú šancu rozhodnúť, komu zveria mandát spravovať krajinu.

„Chceme poznať pravdu. Potrebujeme nezávislé čestné inštitúcie a vládu práva.“ 

Podporujeme preto základné ústavné právo ľudí slobodne protestovať. Považujeme ho za autentický prejav občianstva, ktorý vyplýva z aktuálnej spoločenskej situácie a akútnej, dlho ignorovanej potreby obnoviť vládu práva i inštitúcie, ktoré ochránia verejný záujem pred záujmom úzkej skupiny mocných.

vražda nemôže ostať nevyšetrená

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nemôže ostať nevyšetrená. Nutne potrebujeme odpovede na otázky, kto ju vykonal a kto si ju objednal. Akékoľvek zlyhanie vo vyšetrovaní a spravodlivom treste bude našu spoločnosť prenasledovať desaťročia rovnako ako Mečiarove amnestie či iné nepotrestané prešľapy vplyvných ľudí.

Jánova práca siahala príliš blízko k politickým špičkám. Mnohé vyšetrovacie verzie môžu ohrozovať ich povesť a kariéru, čo vytvára neudržateľný konflikt záujmov. Vládni predstavitelia preto musia vytvoriť pre orgány činné v trestnom konaní nezávislý priestor, ktorý umožní preveriť akúkoľvek potrebnú stopu bez tlakov a neformálnych vplyvov.

Rovnaké garancie musí množstvu slušných a erudovaných vyšetrovateľov či prokurátorov poskytnúť aj vedenie polície a prokuratúry. Zistenia Jána Kuciaka príliš zreteľne odhaľovali, v čom šéfovia týchto orgánov doteraz zlyhávali a čo verejnosť už dlhšie pozorovala cez množstvo nedošetrených korupčných káuz či kvalitných odborníkov, ktorí boli nútení tieto inštitúcie opustiť. Svedectvo špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka prinieslo poslednú kvapku, ktorá dôveru verejnosti celkom naštrbila.

Demokracia životne potrebuje nezávislú a fungujúcu políciu, prokuratúru či súdnictvo. Bez nich sa nedá zabezpečiť právny štát. Smrť Jána Kuciaka aj svedectvo prokurátora Špirka sú prejavmi hlbokého rozkladu tohto kľúčového demokratického piliera.

požiadavky signatárov

Žiadame preto policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby odstúpili a dali šancu svojim inštitúciám získať späť dôveru občanov.

Žiadame vládnych predstaviteľov, aby post ministra vnútra obsadili osobou, ktorá požíva širokú dôveru spoločnosti a má nespochybniteľný profesionálny a morálny kredit.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite