Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stanovisko študentov Národohospodárskej fakulty EUBA k aktuálnemu spoločenskému dianiu

.študenti NHF EUBA .spoločnosť

Rovnako, ako zvyšok Slovenska, v pondelok 26. februára aj študenti so zhrozením prijali informáciu o vražde mladého investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

Stanovisko študentov Národohospodárskej fakulty EUBA k aktuálnemu spoločenskému dianiu Diana Černáková/SITA

je nemysliteľné, aby bol v demokratickej krajine zavraždený novinár, navyše kvôli tomu, že poctivo vykonával svoju profesiu. Razantne odsudzujeme tento neľudský čin a pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

Rovnako dôsledne však sledujeme aj mimoriadne závažné informácie o prepojeniach vrcholných predstaviteľov štátu na členov organizovaného zločinu, ktorý sa zakorenil na Slovensku. A to bez ohľadu na to, či tieto skutočnosti majú súvislosť so spomenutou tragickou udalosťou alebo nie. Tieto informácie navyše doteraz žiadny z dotknutých politikov nevyvrátil. 

„Udalosti posledných dní naznačujú, že vládna strana SMER-SD nemá záujem zodpovedne reagovať na vzniknutú situáciu.“

Vzhľadom na odbory, ktoré študujeme, mnohí z nás vidia možnosť využiť svoj potenciál v prospech tejto krajiny najmä vo verejnej správe. Táto práca si však vyžaduje dôveru v štátny aparát, ktorý je najvyšším nadriadeným každého zamestnanca v rámci štátnej správy. Dôvera väčšiny občanov v predstaviteľov štátu je nevyhnutnosťou každého demokratického zriadenia a ak táto dôvera pominie, je dôležité, aby na takúto situáciu reagovali aj volení predstavitelia. Razantne tiež odsudzujeme využívanie a šírenie konšpiračných teórií v snahe udržať si moc, čo môže viesť k radikalizácii verejnosti. 

Uvedené skutočnosti spolu s mnohými nevyšetrenými kauzami z minulosti viedli k tomu, že sme stratili zvyšky dôvery v predstaviteľov vládnej koalície, menovite ministra vnútra Roberta Kaliňáka a predsedu vlády Roberta Fica. Udalosti posledných dní naznačujú, že vládna strana SMER-SD nemá záujem zodpovedne reagovať na vzniknutú situáciu. Preto apelujeme na strany SNS a MOST-HÍD, aby prevzali zodpovednosť, a pridávame sa tak k volaniu prezidenta Andreja Kisku a veľkej časti spoločnosti po novej – dôveryhodnej vláde. 

Vyzývame tiež všetkých ľudí, ktorí zdieľajú náš názor, aby ho demokraticky a slušne vyjadrili, či už prostredníctvom verejného vyhlásenia alebo účasťou na pripravovaných pochodoch. 

(Vyhlásenie je vyjadrením názoru študentov a nemusí nutne reprezentovať názory zamestnancov a vedenia školy.) 

Dole podpísaní študenti NHF EUBA. 

Martin Suchý, Martin Procházka, Agáta Šuláková, Peter Kriška, Matej Vitáloš, Miriama Trebichalská, Dárius Pavlák, Patrícia Tkáčová, Juraj Staroň, Miroslava Medvecová, Bronislava Vandáková, Kristína Slováková, Richard Tóth, Katarína Víteková, Petko Vidolov, Marcel Talian, Katarína Holeková, Denisa Ivaničová, Barbora Slováková, Marek Mintal, Martin Kobliška, Eva Ternová, Marek Mitro, Katarína Mertanová, Miroslava Zemanová, Michaela Mačeková, Matúš Klučiar, Ondrej Belej, Katarína Kudravá, Ivana Kuchtová, Branislav Mačuha, Dominik Cisár, Monika Vanková, Szabolcs Lovász, Lenka Medzihradská, Mário Zeman, Anna Vaneková, Sandra Karabelli, Ivana Jakubjaková, Patrícia Betáková, Michaela Dalimanová, Jana Vetrichová, Gregor Kollár, Katarína Palečková, Michaela Patoprstá, Ivana Kubíková, Marcel Balogh, Attila Csöllei, Andrea Copková, Dominika Pilátová, Nina Kundračiková, Matej Stredánsky, Patrik Šedivý, Marcela Gregušková, Nikola Hossová, Ľubomír Závodný, Patrícia Bačová, Gabriela Székelyová, Jozef Repka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite