Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedovoľme viac našej spoločnosti dýchať difúzne zlo

.michaela Zakuťanská .spoločnosť

Hlavnú cestu v obci Gregorovce lemujú zaparkované autá smútiacich, ktorí sa prišli rozlúčiť so zavraždenou Martinou Kušnírovou. Na nákupnom stredisku visí okrem parte s fotografiou mladej dvojice, aj oznam o tom, že druhého marca je Prima bar zatvorený. Množstvo ľudí kráča ku kostolu.

Nedovoľme viac našej spoločnosti dýchať difúzne zlo

dvadsať minút pred začiatkom pohrebu sú lavičky už zaplnené a ďalší prichádzajúci sa snažia nájsť aspoň kúsok miesta na státie. Oproti oltáru, na ktorom je vyobrazená Mária držiaca v náručí práve narodeného Ježiška, stojí otvorená biela rakva s Martinou vo svadobných šatách. Vedľa rakvy sedí do až do poslednej chvíle jej matka, bozkávajúca telo svojej zosnulej dcéry a prijímajúca kondolencie. 

Slzy v očiach majú ženy aj muži bez ohľadu na vek. Z reproduktorov zaznieva pesnička Jaromíra Nohavicu Sarajevo. K rečníckemu pultíku prichádza pán, ktorému sa podlamuje hlas. Hovorí, že táto pieseň mala byť ich svadobnou a do hudobného podmazu prečíta text, ako ho pre svoju snúbenicu Martinu prebásnil Janko, ako svadobné prekvapenie. Žena, ktorá celý čas stojí pri Martininej mame v ruke drží vodu, alpu a  vreckovky. 

Poslednú rozlúčku celebruje košický pomocný biskup Marek Forgáč a otvára ju slovami, že sa zdá zložité spojiť mladosť so smrťou. Muži zatvárajú rakvu a kladú na ňu biele kvety. Kázni predchádza čítanie z Evanjelia podľa Lukáša o vzkriesení Jairovej dvanásťročnej dcéry. Forgáč rozpráva o zle, ktoré môže byť koncentrované, personifikované ako u diabla a ktoré dokáže zabiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite