Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čulý január pre jedenásťročných a ich rodičov

.rastislav Mikuláš .spoločnosť

Posledné dni sa v školstve stali tri súvisiace veci: Ministerka Lubyová načrtla víziu osemročných gymnázií, okresné úrady v Bratislave začali školám rôzne škrtať nové osemročné triedy a NÚCEM s výpomocou ministerky prezentoval výsledky testovania 5.

Čulý január pre jedenásťročných a ich rodičov Igor Svítok/SITA V diskusii o budúcnosti a kvantite osemročných gymnázií sa nikto nespýtal na názor študentov.

vízia pani ministerky sa veľmi ťažko komentuje, keďže samotný návrh ešte neexistuje. Detailne sa spomína len navýšenie súčasného, ale už roky odkladaného päťpercentného limitu na desaťpercentný limit pre každý okres. Ak pre súčasný školský rok bolo celoslovensky na osemročných gymnáziách otvorených miest pre deväť percent populácie a študuje tam iba šesť percent, táto téma sa nezdá štatisticky ako kardinálny celoštátny problém. 

Samozrejme, v Bratislave je situácia iná, tam je v prímach až šestnásť percent populácie, čo vysoko zdvíha aj národný priemer, ktorý by bol inak aj dnes už podľa zákona. Niekto by mohol ešte spomenúť často premieľané štúdie, že osemročné gymnáziá sú nekoncepčné a treba ich zrušiť – tento argument (či s ním súhlasíme, alebo nie, viď P.S. na konci článku) pani ministerka asi nepoužije, keďže limit chce, naopak, zvyšovať.

čo môže narobiť rozdielny limit

Okresný úrad v Bratislave začal dodržiavať znenie dlhoročného zákona o počte osemročných tried, ktorého ďalší odklad bol z ministerstva už odmietnutý, avšak v parlamente sú snahy o jeho opätovné posunutie. Zaujímavé by bolo vedieť, prečo sa už dlhšie na to nepripravovali vlastným prechodným obdobím. 

„Netrestajme šikovné deti pre neschopnosť na ministerstve.“

Zaujímavejšie by však bolo dozvedieť sa, akú „vzdelávaciu politiku" majú, keď regulárne súčasti systému, cirkevné a súkromné školy, začali de facto diskriminovať. Keďže im zrušili násobne viac miest ako školám štátnym.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite