Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcie čitateľov: AD Andrej Bán: Komu patrí Jeruzalem

.juraj Brecko .spoločnosť

O Jeruzaleme sa v poslednom čase opäť veľa hovorí. Kvôli  Jeruzalemu sa pár dni pred Vianocami zišlo  mimoriadne Valné zhromaždenie OSN, ktoré prijalo rezolúciu odsudzujúcu  USA za uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

mnoho krajín, ktoré majú kresťanské korene, túto rezolúciu, žiaľ, podporilo. Kresťanstvo sa vo svojich dejinách často previňovalo antisemitizmom. Hoci v Novom zákone je jasne v 11. kapitole listu Apoštola Pavla Rimanom uvedené, že kresťania sa nemajú nad Izraelom povyšovať. Napriek tomu, že  Židia neprijali Krista, vydali ho Pilátovi na ukrižovanie, predsa Nový zákon zakazoval kresťanom Židov trestať za ich nevieru v Krista. Toto usmernenie Nového zákona sa dlhý čas ignorovalo. Spravodlivý postoj k Židom sa začal prejavovať v anglicky hovoriacich krajinách, ktorých kultúru zásadne Biblia ovplyvnila. A to aj v otázke, ako sa správať k Židom. Antisemitizmus v USA a v Anglicku bol podstatne menší ako v európskych krajinách. V 19. storočí zažili Židia v Európe emancipáciu, ale čoskoro sa dostavili silné vlny antisemitizmu. Európa sa s antisemitizmom dodnes nevyrovnala tak, ako mala. Antisemitizmus sa po vzniku Izraela v roku 1948 výrazne rozšíril aj v moslimskom svete. A to má veľký vplyv na to, ako sa svet k Izraelu správa. Nespravodlivý  postoj k Izraelu pretrváva dodnes. 

Izrael je v OSN naviac pranierovaný štát, neporovnateľne viac ako krutý režim, ktorý ovláda Severnú Kóreu. Všetky štáty si môžu vybrať svoje hlavné mesto, Izraelu je toto základné právo upierané. Spojené štáty po 70.  rokoch od vzniku štátu Izrael konečne odhodlali uznať Jeruzalem za jeho hlavné mesto.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite