Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditeľ novej nemocnice v Michalovciach: Chceme vybudovať centrum pre mozgové príhody

.denisa Gdovinová .spoločnosť

„Stroke centrum" chce Penta vybudovať aj v modernej nemocnici v Michalovciach. Podobné centrum má vzniknúť aj v plánovanej bratislavskej nemocnici Bory. Podľa riaditeľa michalovskej nemocnice Vladimíra Dvorového nemajú východniari rovnoprávny prístup k urgentnej starostlivosti.

Riaditeľ novej nemocnice v Michalovciach: Chceme vybudovať centrum pre mozgové príhody Archív Svet zdravia

prečo ste prijali ponuku riaditeľa v novej nemocnici v Michalovciach? 

Predtým som pracoval ako riaditeľ v nemocnici Svet Zdravia v Trebišove. S ponukou do Michaloviec ma oslovili preto, lebo som sa už v minulosti venoval nastaveniu nových procesov v nemocniciach. Najmä inováciám v medicínskej či v IT oblasti alebo v prevádzke nemocnice. Oslovili ma s tým, aby som tieto inovácie zapracoval v Michalovciach. 

vie nemocnicu na východnom Slovensku lepšie riadiť človek, ktorý pracoval ako lekár v inej východoslovenskej nemocnici? 

Slovensko je malé, viem ho precestovať aj niekoľkokrát za jeden deň. Určite nie je riadenie nemocnice na západnom Slovensku iné, ako na východnom. Je to rovnako ťažké aj na južnom, aj na severnom. Veď v našom štáte máme jednu legislatívu, aj platobné mechanizmy nastavené zdravotnými poisťovňami. 

nie je situácia iná aspoň čo sa týka manažovania zamestnancov? Je na východnom Slovensku dosť lekárov?

To je simplifikovaný pohľad. Záleží od konkrétnej nemocnice. Sú univerzitné nemocnice, ktoré majú obrovské množstvo lekárov, napriek tomu, že niektoré ich pracoviská pracujú v lete v krízovom režime, lebo prevádzku nevedia udržať. Ale sú aj také, v ktorých je o prácu záujem. Keď je nemocnica dobre vedená, aj medicínsky, aj personálne, podľa mojej skúsenosti majú o ňu lekári väčší záujem. Pochopiteľne, potom lekári nechcú robiť v nemocnici, ktorá je vedená zle a má ľudské problémy. 

nelíši sa nedostatok lekárov aj podľa regiónov? 

Niekedy to, samozrejme, závisí aj od regiónu. Ale som presvedčený, že to stojí predovšetkým na povesti nemocnice. Lekári chcú robiť na dobrom mieste. Často je problémom aj to, že niektoré nemocnice nemajú jasne stanovený profil a snažia sa robiť všetko, čo sa napríklad v malej nemocnici nedá. 

vedeli ste prilákať do Michaloviec aj mladých absolventov medicíny? 

Mali sme u nás veľký záujem o prácu a prijali sme pomerne veľký počet absolventov. U mladých ľudí je to úplne rovnaké. Je dôležité predstaviť im víziu nemocnice. Potrebujú mať pocit, že to konkrétne oddelenie im dá šancu robiť medicínu dobre. Snažím sa uchádzačom na pohovoroch tlmočiť, že nielen nemocnica ako celok, ale každé pracovisko musí mať svoju víziu. 

v Michalovciach sa kedysi hovorilo aj o zamestnávaní lekárov z Ukrajiny. Bolo to potrebné? 

Nebolo, záujemcov o prácu sme mali dosť. Ale máme niekoľko ukrajinských lekárov, väčšinou takých, ktorí tu žijú dlhšie. Sú overení a schopní lekári. Máme ale niekoľko nových lekárov z iných slovenských nemocníc – novú primárku z univerzitnej nemocnice v Košiciach, personálne sme posilnili oddelenie rádiológie a mnohých ďalších. 

nelíši sa však východ a západ aj dostupnosťou urgentnej starostlivosti?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite