Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Znovuzrodenie dystópie

.peter Smolík .spoločnosť

V Tekutej modernite uvažuje Zygmunt Bauman o dystópii ako o žánri. Orwell v knihe 1984 opísal obdobie „pevnej modernity“, obdobie továrenských komínov a všemocných úradov. Nová dystópia šitá pre „tekutú modernitu“ však podľa neho zatiaľ nevznikla.

Znovuzrodenie dystópie HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA Black Mirror opisuje aj spoločnosť, kde sa ľudia cez mobilnú aplikáciu hodnotia, čo podmieňuje ich status a možnosť uplatniť sa.

v rámci seriálového boomu však dnes vzniká množstvo seriálov, ktoré by sa dali označiť za dystópie alebo majú silné črty dystópií: Black Mirror, West World, The Handmaids Story a ďalšie. Vyzerá to tak, že sme sa dočkali znovuzrodenia dystópie a je možné, že „tekuté“ 1984 vznikne ako dielo seriálových tvorcov.

Treba však poznamenať, že nový Orwell ešte nevznikol. Námety týchto seriálov sú veľmi odlišné a dystopické univerzá oproti Orwellovej Oceánii často nepôsobia ako realita, ktorá je za rohom. No pocit, že dejiny sa neskončili, hýbe spoločnosťou a myslím, že na nové dystópie sa môžeme tešiť aj ďalej. Rád by som spomenul pár momentov, kde pri porovnaní s 1984 vidieť nové trendy v námetoch „tekutých dystópií“.

agent manipulácie: technológia

Spoločným aj rozdielnym znakom románu 1984 a napríklad seriálu Netflixu Black Mirror je previazanie psychiky jednotlivca a modernej technológie. V Oceánii vďaka masovému rozšíreniu obrazoviek, kamier a mikrofónov sa spoločnosť zmenila na panoptikum, v ktorom človek nikdy nie je sám, no zároveň zostáva úplne opustený.

„V dnešných seriáloch opis mechanizmu prepojenia moci a života jedinca s praktikami manipulácie nie je taký jednoznačný.“

Dnes sa nebojíme len totálnej kontroly štátu. Mnohé diely Black Mirror sa zaoberali potenciálom technológií prerastať do našich životov a vynechávali moment ich mocenského zneužitia. Odhadovali, ako môžu technológie meniť alebo nahradzovať medziľudské vzťahy. Jeden z dielov Black Mirror opisuje spoločnosť, kde sa ľudia cez mobilnú aplikáciu navzájom ohodnocujú, čo podmieňuje ich status a možnosť uplatniť sa. Ďalší vykresľoval spoločnosť, kde si každý mohol cez špeciálnu šošovku zaznamenávať všetky interakcie. Tieto interakcie sa v kruhu známych vzájomne zdieľali a analyzovali, vďaka čomu ľudia stratili schopnosť mať tajomstvo alebo čokoľvek jeden pred druhým ukrývať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite