Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pád magnáta

.michal Novota .spoločnosť .tvár týždňa

V septembri 2002 Pavol Rusko cez volebnú noc rozdával sebavedomé úsmevy. Postavil úspešnú súkromnú televíziu, ktorá hýbala verejnou mienkou, vyrobil prezidenta, pretlačil do parlamentu dve strany a sám triumfoval v politike.

Pád magnáta ĽUDOVÍT VANIHER/SITA

od toho momentu sa jeho život začal kĺzať po čoraz strmšej ploche, až minulý týždeň dokĺzal na dno. Nebol to pád s rachotom, ale keď tohto zlomeného človeka, ktorého meno poznala v deväťdesiatych rokoch každá domácnosť, policajti tlačili na vozíčku do cely, bol to šok. 

Posledných tridsať rokov Pavla Ruska bolo spanilou jazdou na hrane zákonov, pravidiel a slušnosti. Bolo potvrdením príbehu, populárneho pre divoké deväťdesiate roky, ktorý dnes už prestáva platiť – že keď máš televíziu, môžeš všetko. Na jej pôde sa to všetko začalo. 

Pavol Rusko, rodák z Liptova, vyštudoval žurnalistiku a hneď zakotvil na prestížnej adrese v Mlynskej doline, kde robil športového redaktora a predsedu Socialistického zväzu mládeže. Ako poslušný mladý komunista mal našliapnuté na dobrú kariéru. Azda preto sa mu v neistých časoch novembra 1989 nechcelo veľmi na tribúny. Kolega Eugen Korda spomína, ako ho v nejakej hnusnej ubytovni presviedčali, aby sa televízia, ktorá mala monopol na informácie, pripojila k štrajkujúcim. Nechcel a po boľševicky pohrozil postihmi. Až keď bolo bezpečné obrátiť kabát, Rusko s nasadením zapáleného rétora dobehol na stranu víťazov. Odmenený bol tým, že sa stal námestníkom riaditeľa STV, kde vytrval do roku 1994.

náš Berlusconi

O desať rokov si scenár zopakoval, tentoraz chcel revolúciu vyvolať on. V časoch bujnejúceho mečiarizmu sa pustil do podnikania. Bol ambiciózny, túžil po moci a tú mu mohla priniesť privátna televízia. To, že televízny národ túži po inej než štátnej televízii, bolo vidieť v susednom Česku, kde valcovala trh komerčná televízia NOVA. Bola osviežením v zatuchnutom a servilnom svete. Príchod súkromnej televízie na domáci trh veštil komerčný úspech. TV Markíza, ktorej spolumajiteľom a riaditeľom sa Rusko stal, očakávania naplnila. V turbulentných časoch však cesta k licencii nebola jednoduchá, vyžadovala, aby mal človek kontakty a vedel si získať dôležitých ľudí. Niekde ohol chrbát, niekde využil rodinu, inde mafiánske kliky, ktoré si takú lahôdku ako vplyvnú televíziu nemohli nechať ujsť. Bizarné reportáže z opulentných osláv narodenín mafiánskeho bosa Černáka zapadajú do rovnice až dnes, po dvadsiatich rokoch.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite