Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Masový vrah s neznámym motívom

.lukáš Krivošík .spoločnosť .tvár týždňa

Najhorší zločin osamelého strelca v dejinách USA spáchal človek, ktorý sotva zapadá do šablóny páchateľov podobných činov. Svoj motív si vzal so sebou do hrobu a nepoznajú ho zatiaľ ani vyšetrovatelia. Masový vrah Stephen Craig Paddock.

Masový vrah s neznámym motívom AP/SITA

keď minulú nedeľu polhodinu pred polnocou miestneho času vyhodila policajná zásahová jednotka do vzduchu dvere izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay v Las Vegas, Stephen Paddock už bol po smrti. Spáchal samovraždu výstrelom do hlavy. No predtým stihol zabiť 58 ľudí a 489 zraniť. Krátko po desiatej totiž začal paľbu na účastníkov festivalu country hudby, ktorý sa konal na Las Vegas Strip. Ide o časť ústredného mestského bulváru, ktorý lemujú kasína a hotely. Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 20-tisíc ľudí. Podľa televízie CNN si Paddock doniesol do hotelovej izby desať kufrov plných zbraní a munície.  Arzenál, ktorým by dokázal vyzbrojiť celú čatu. Dôvody jeho činu zatiaľ nie sú známe. 

Islamský štát sa síce prihlásil k útoku, s tým, že Paddock mal krátko pred tým konvertovať, no vyšetrovatelia túto verziu vylúčili. Odkedy je IS v defenzíve, snaží sa pripisovať si aj útoky, s ktorými nemá nič spoločné a ani nemusia mať politické pozadie. Na sociálnych sieťach sa zatiaľ šíria ironické koláže o údajnom dvojitom metri médií, politikov i vyšetrovateľov pri podobných útokoch. Inými slovami, že v prípade arabskej národnosti páchateľov porovnateľných masakrov sa hneď hovorí o terorizme a islamskom náboženstve, kým bieli páchatelia sú zásadne „psychicky narušení osamelí vlci“, bez toho, aby sa zvlášť zdôrazňovala ich etnická príslušnosť alebo vierovyznanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite