Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým šéfom TASR bude Vladimír Puchala

.redakcia .spoločnosť

Vo voľbe porazil predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča. Puchalu, ktorý je v súčasnosti poverený riadením TASR, zvolila Správna rada TASR.

Novým šéfom TASR bude Vladimír Puchala Martin Medňanský/SITA Vladimír Puchala v agentúre pôsobí už od roku 2008.

záujemcovia o funkciu generálneho riaditeľa verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky dnes verejne predstavili svoju víziu rozvoja TASR. Obaja kandidáti - Vladimír Puchala, ktorý je v súčasnosti poverený riadením TASR a predseda Matice slovenskej Marián Tkáč predstavili pred Správnou radou TASR svoje projekty rozvoja a riadenia TASR na najbližších päť rokov a odpovedali na otázky členov správnej rady agentúry.

Puchala vo svojom projekte rozvoja a riadenia TASR na roky 2017 – 2022 nazvanom Užitočná a efektívna agentúra chce zaistiť budovanie siete spravodajcov v Európe, napríklad chce spravodajské posty v Českej republike a na Ukrajine, o čom by rokoval aj s RTVS. Spolupráca dvoch verejnoprávnych médií by podľa neho mala byť oveľa intenzívnejšia, a to nielen v spravodajstve, ale aj pri vytváraní nových projektov venovaných napríklad histórii. Plánuje rozširovať medzinárodnú spoluprácu a zaistiť manažérsku, redakčnú nezávislosť agentúry. TASR má informovať, nekomentovať, vydávať nestranné a dôveryhodné spravodajstvo, pripomenul Puchala. Avizuje dobré podmienky pre zamestnancov, posilnenie ich vzdelávania. Chce naplno využívať potenciál svojho tímu a komunikovať s odborármi. V hospodárení TASR chce udržať a mierne zvyšovať vlastné príjmy a pre nové zisky vyvíjať nové produkty. Mierne by rád zvýšil príjmy aj na nemediálnom trhu, teda v komerčných projektoch.

„Ideálne tržby sú také, ak by sme boli financovaní len z trhu,“ konštatoval Puchala. Popri ziskoch z predaja spravodajstva a nemediálnych príjmov dostáva TASR cez zmluvu so štátom peniaze na zákonom presne vymedzené úlohy a má právo požiadať štát aj o zdroje na kapitálové výdavky.

Uvažuje o zmenách vo fungovaní dcérskej spoločnosti TASR Teraz media, a.s. Chce ponúknuť nové služby na weboch agentúry ako aj nové webstránky. Posilniť by chcel sieť regionálnych spravodajcov, vybaviť ich technológiou na živé prenosy a dohodnúť centrálnu zmluvu pre mestá a obce na Slovensku, vďaka ktorej by sa spravodajstvo TASR dostalo aj do obcí a miest. Obnovu podľa Puchalu potrebuje aj redakčná technika TASR, napríklad redakčný systém. Plánuje vybudovať úsek nových médií, ktorý by okrem iného monitoroval a spracovával informácie zo sociálnych médií. Vladimír Puchala taktiež pripomenul svoju prax vo verejnoprávnych médiách – osem rokov vo verejnoprávnom Slovenskom rozhlase a 10 rokov v TASR. V oboch inštitúciách pracoval po boku ich vtedajšieho generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka. Po tom, ako Rezníka koncom júna zvolila národná rada za generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska, sa Puchala v júli stal dočasným šéfom TASR. Za Rezníkovho vedenia TASR zastával v agentúre post riaditeľa stratégií. Od Rezníka sa Puchala podľa vlastných slov odlišuje v rade vecí, nie však zásadných, ide o „veci denného procesného riadenia“.

O výsledku rozhodovala Správna rada TASR, ktorá má päť členov - predsedu Vladimíra Masára, podpredsedu Borisa Chovanca a členov Petra Alakšu, Richarda Kvasňovského a Jána Sanda. Vladimír Puchala bol považovaný za favorita od začiatku.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite