Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obyčajná Diana

.marína Gálisová .spoločnosť .fototéma

Mala miesto v srdciach ľudí, ešte kým žila. Ale po jej tragickej smrti, od ktorej uplynulo 20 rokov, akoby sa to miesto ešte rozšírilo. Pritom to bola, povedzme si rovno, obyčajná žena.

Obyčajná Diana GLENN HARVEY/CAMERAPRESS/PROFIMEDIA Diana na školskom športovom dni vo Wetherby, na pretekoch matiek. V roku 1989 mladá, plná radosti, bosá v tráve. A vie si niekto na jej mieste predstaviť kráľovnú? Asi sotva. Je bezprostrednejšia, než jej svokra.

iste, slovo „obyčajná“ v súvislosti s osobou z kráľovskej rodiny mnohých rozčúli. Čo tá mohla vedieť o problémoch bežných ľudí? Vydala sa za korunného princa a nakoniec už asi nevedela čo od dobroty, tak si našla milencov, provokovala bulvár a podľa toho aj skončila. Kdekto  si o lady Diane Spencerovej myslí presne toto.

Diana je však zbožňovanou „kráľovnou sŕdc“ aj dve desaťročia po svojej smrti. Pre celé davy obdivovateľov zostáva večne živá, na rozdiel od Lenina na to ani nepotrebuje vystavovanie svojho zabalzamovaného tela.

Jej tváre je plná tlač nielen vo Veľkej Británii. Niektorí komentátori obviňujú kráľovskú rodinu, že si dosť nectí Dianin odkaz. Iní vyhrabávajú najdrobnejšie historky z jej života, živia práve ten odkaz – alebo skôr predaj novín.

Málokto sa spýta, prečo je lady Di dodnes taká populárna. Na to sa totiž ťažko hľadá jednoznačná odpoveď.

Píše sa rok 1996 a Lady Di v Londýne, obklopená davom, odchádza z kaviarne, ktorú pomenovali na počesť britskej princeznej. V tom roku sa rozviedla so svojím manželom a následníkom trónu Charlesom. Už o rok ju čakala tragická smrť v Paríži.EASTPRESS PICTURES/SYNDICATION/PROFIMEDIAPíše sa rok 1996 a Lady Di v Londýne, obklopená davom, odchádza z kaviarne, ktorú pomenovali na počesť britskej princeznej. V tom roku sa rozviedla so svojím manželom a následníkom trónu Charlesom. Už o rok ju čakala tragická smrť v Paríži.

Istú časť Dianinho kultu si možno vysvetliť časovým odstupom a nostalgiou za osemdesiatymi rokmi. Tie sa totiž všeobecne pokladajú za posledný úsek pokoja, blahobytu a istôt. Po „osemdesiatkach“ už prišla vojna v Iraku, ďalšie vojny, krízy, ekonomické i hodnotové rozkolísanie. Alebo to tak aspoň zo spätného pohľadu vyzerá. Diana je tak kráľovnou éry, keď sme boli (takmer) všetci mladší, krajší, farebnejšie oblečení a vedeli sme, kde je sever. Zanedlho po Dianinej smrti aj jej éra odišla do dejín. Že je to ilúzia? Lenže ilúzie bývajú večné. Ešte aj tí, ktorí sa narodili až neskôr, sa nad Dianinými fotkami radi vracajú v čase. Ilúziu im nenarúšajú nijaké spomienky na realitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite