Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto šíri nenávisť?

.marína Gálisová .spoločnosť .tvár týždňa

Keď mladý terorista – lebo inak sa ho označiť nedá – zabil autom v dave v Charlottesville jednu ženu a mnoho ďalších ľudí zranil, naplno sa ukázalo viac vecí. Aj to, že ľudská tragédia je tragédiou bez ohľadu na politiku.

Kto šíri nenávisť? Andrew Shurtleff/AP/SITA Susan Bro je matkou Heather Heyer, 32-ročnej obete útoku autom v americkom Charlottesville.

matka 32-ročnej Heather Heyerovej tú ľudskú tvár, jedinečnú tvár tejto tragédie, ukázala. Na smútočnom obrade za svoju dcéru vyzvala ostatných, aby, keď už k strate života došlo, aspoň nebola táto smrť úplne zbytočná. „Zabili mi dcéru, aby ju umlčali. Ale viete čo? Tým viac ju bude počuť,“ povedala. Má pravdu.

Heather Heyer bude už navždy mučenicou a bude to ona, nie jej vrah, na čej strane budú sympatie. Ľudia na ňu spomínajú, hovoria o jej nadšenom boji za spravodlivosť, o tom, ako sa aj vo svojom povolaní (bola asistentkou v právnickej firme) usilovala konať vždy eticky. Odkaz Heather Heyerovej, ktorý jej matka chce udržať nažive, je jasný: Konajte proti nenávisti a netolerancii.

nič len vrah a terorista

Zato Heatherin vrah, James Alex Fields Jr., je jednoducho hnusný vrah. Obdivovateľ Hitlera a Tretej ríše, presvedčený o nadradenosti bielej rasy. Možno je to životný zúfalec, možno je psychicky narušený, ale čo s tým? Dôležité je to, čo robil. Dlhodobo si napchával hlavu rasistickými nezmyslami. Vraždil v mene ideológie. Bizarné je, že podľa všetkého žil s presvedčením, že moslimskí teroristi sú špinou sveta a treba ich eliminovať. A napokon sa stal teroristom, teda takou istou špinou sveta, akurát s inou ideológiou a motiváciou v hlave. Mimochodom, o nič ctihodnejšiou. Rovnako nenávistnou. Amerike by prospelo, keby Fieldsa súdili rovno za domáci terorizmus. Lebo o nič iné tu nešlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite