Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pestrý Spiš

.anna Vargová .spoločnosť

Bez práce nie sú koláče. Kto nepracuje, nech neje. Babky a matky nám servírovali tieto pravdy spolu s kakaom a maslovými rožkami v teple domovov. Nie všetky deti na Slovensku sa však narodili pod šťastnou hviezdou. Reportáž zo Spiša pripravila absolventka mediálnej školy .týždňa.

Pestrý Spiš Michal Oláh

v dospelosti sme potom počúvali negatívne správy o ľuďoch, ktorí nepracujú. Žijú zle, biedne, hladujú. Sú odkázaní na sociálne dávky, čiže žijú aj z našich peňazí. Majú veľa detí, ktoré behajú otrhané a bosé aj v zime. Väčšinou sú informácie tohto typu na Slovensku spájané so životom Rómov. K tomu si primiešame ešte emócie vyvolané činmi niektorých Rómov za hranicou zákonov a náš názor na nich je spečatený. Mala som, neprávom, iba negatívny názor na túto komunitu a napokon sa mi v priebehu dvoch dní po osobnej skúsenosti podarilo niektoré súvislosti pochopiť. 

vzdelanie Rómov 

Našu cestu za Rómami sme začali stretnutím s odborníkom. Peter Pollák, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity, si našiel na nás čas aj v sobotu. 

Začali sme históriou Rómov – od ich sťahovania v 10. storočí z Indie, o prístupe Márie Terézie, slovenského štátu, komunistov až po súčasnosť. Spozornela som – veď áno, Rómovia sa podobajú na Indov. Rovnaké typy ľudí žijú v Anglicku i v USA, zastávajú zodpovedné pracovné pozície často aj ako štátni zamestnanci. Sú všeobecne akceptovaní a prístup spoločnosti k nim je bez predsudkov. Peter nám vysvetlil, aké je dôležité, aby sa rómske deti naučili slovenčinu a že základom je navštevovanie materskej škôlky. Po vyučovaní nasleduje povinne družina, kde sa deti ďalej vzdelávajú. V osadách nevedia posúdiť význam vzdelania a školáci doma nemajú ani stôl, ani elektrinu. 

Ale moje ego sa ešte nevzdalo, tak som zaútočila: „A to rómske matky nemajú materinský cit, keď dovolia, aby ich deti trpeli?“ Peter bez zaváhania odpovedal: „Rómske matky svoje deti milujú a dávajú im maximum, čo môžu.“ To bola zároveň aj striktná odpoveď na moje úvahy o odobratí detí na internátnu výchovu. Zovšeobecňovať by sa však nemalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite