Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Verný politik aj úradník

.michal Magušin .spoločnosť .tvár týždňa

Je to jednoduché. Smer využíva vplyv na zmeny cien energií ako účinný nástroj na udržanie moci. A nedá si ho v nijakom prípade vziať. Preto je v hre aj Ľubomír Jahnátek.

Verný politik aj úradník ROBERT TAPPERT/SITA

zdalo sa, že o ňom už nebudeme veľa počuť. Človek, ktorý sa preslávil videopríhovorom s dokaličenou angličtinou, sa vytratil z významných funkcií. Bývalý minister hospodárstva a pôdohospodárstva je teraz radovým poslancom. Aktivitou nehýri. Za rok vystúpil s piatimi faktickými poznámkami, v popise jeho legislatívnej iniciatívy svieti nula a nepodal ani nijaký pozmeňovací návrh. Robert Fico však mal preňho pripravenú atraktívnejšiu pozíciu:  Ľubomír Jahnátek sa čoskoro zrejme stane šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Vlastne ním už mohol byť, keby urážlivý Danko nezrušil minulý týždeň zasadanie vlády. Ale možno už  24. júla bude vymaľované. 

Prečo je Jahnátek na čele ÚRSO ďalšia prehra pre krajinu? Prvým problémom je vážna pochybnosť, či dvojnásobný minister Ficových vlád bude schopný napĺňať zákonnú požiadavku konať „nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb”. Skúsenosť napovedá, že Jahnátek je politik verný Ficovi a je oddaný aj oligarchovi Jurajovi Širokému, pre ktorého robil generálneho riaditeľa v Plastike Nitra. a známy je aj starostlivosťou o svojich krajanov, ako ukázala prezamestnanosť Komjatičanov na ministerstve pôdohospodárstva.

„Jahnátek je politik verný Ficovi a je oddaný aj oligarchovi Jurajovi Širokému.“

Druhý problém je Jahnátkova nekompetentnosť. Už po prepuknutí škandálu s vysokými cenami energií na začiatku roka 2017 sa v kuloároch hovorilo, že práve on vystrieda zdiskreditovaného Jozefa Holjenčíka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite