Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohreb: Nemec a Európan Kohl

.peter Zajac .spoločnosť

Sobota, 1. júla 2017, 11:00. Štrassburg, plenárna sieň Európskeho parlamentu. Pohreb Helmuta Kohla, zjednotiteľa Nemecka a zjednocovateľa Európy. Z limuzín vystupujú ako z kočiarov európski a svetoví politici.

Pohreb: Nemec a Európan Kohl Michel Euler/AP/SITA Pohreb Helmuta Kohla v Štrassburgu.

bill Clinton, Theresa Mayová, Felipe Gonzáles, José Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Antonio Tajani, Dmitrij Medvedev, Benjamin Netanjahu, Petro Porošenko, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Viktor Orbán. A špička nemeckých politikov. Bývalí prezidenti Horst Köhler a Joachim Gauck, súčasný prezident Frank-Walter Steinmeier, kancelárka Angela Merkelová. Kohlovi politickí súputníci. Horst Seehofer ako predseda CSU, podpredsedníčka CDU Julia Klöcknerová z Kohlovho rodného Porýnia-Falcka, medzi ministrami sa mihne minister vnútra Thomas de Maizière, nevidno ministra financií Wolfganga Schäubleho. Predsedovia krajinských vlád Armin Laschet, Volker Bouffier, Malu Dreyerová, predseda SPD Martin Schulz. Konzervatívci, liberáli, sociálni demokrati, socialisti, komunisti, autokrati. Chýbal len ten, čo sa zrejme najviac zaslúžil o znovuzjednotenie Nemecka – Michail Gorbačov. Ostal doma – zo zdravotných dôvodov? Medzi smútočnými hosťami sa mihne aj Rudolf Schuster, ktorého sa kedysi Kohl pri osobnom stretnutí na spoločnej ceste loďou spýtal, ako sa môže bývalý komunista stať demokratickým prezidentom.

Na osobné stretnutie s Helmutom Kohlom spomína aj jeden z mála slovenských ponovembrových politikov, ktorí sa s ním stretli, predseda Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Milan Šútovec. Na to,  ako Helmut Kohl tlačil na podpísanie Zmluvy medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Spolkovou republikou Nemecko o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, lebo vedel, že Československo sa rozpadá a ako sa tejto práce ujal, aby mohla byť 27.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite