Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojna, ktorú údajne nikto nechcel: Od Šesťdňovej vojny prešlo 50 rokov

.ondrej Hronec .spoločnosť

Krátka vojna medzi Izraelom a koalíciou arabských štátov vypukla v júni 1967. Izrael zvíťazil nad presilou a za šesť dní strojnásobil svoje územie. Konflikt, trvajúci menej ako týždeň, zmenil mapu Blízkeho východu a jeho dôsledky trvajú dodnes.

Vojna, ktorú údajne nikto nechcel: Od Šesťdňovej vojny prešlo 50 rokov AP/SITA Ani pol storočia po Šesťdňovej vojne sa nenašlo trvalé riešenie, ako môžu Izrael a Palestína v mieri obývať jedno historické územie.

šesťdňová vojna bola v poradí tretia z arabsko-izraelských vojen. Nikto z hlavných aktérov a ani superveľmoci USA a Sovietsky zväz nikdy nevyhlásili, že by si vojnu želali. Politický vývoj v regióne začal postupne smerovať k veľkému konfliktu už viac ako rok pred jeho vypuknutím. V priebehu roku 1966 došlo k viacerým pohraničným bojom Izraela so Sýriou a Jordánskom a menšie boje pretrvávali aj počas jari 1967. Napätie vyvrcholilo v máji, keď egyptský prezident Džamál Abd an-Násir požiadal OSN o odsunutie mierových jednotiek zo Sinajského polostrova a presunul tam vlastné vojsko. Riziková izraelsko-egyptská hranica tak ostala bez medzinárodnej ochrany. Posledným impulzom bolo Násirovo rozhodnutie uzavrieť Tiranskú úžinu, čím Izrael stratil lodné spojenie s Červeným morom.

bleskový útok

Izrael, uvedomujúc si že stojí proti presile, zvolil preventívny útok. Leteckou ofenzívou ráno 5. júna 1967 zaskočil protivníkov a zlikvidoval podstatnú časť vzdušných síl Egypta, Jordánska a Sýrie. Väčšinu z ich lietadiel zničili ešte na zemi, teda skôr, než vôbec stihli vzlietnuť. V ďalších dňoch prišli na rad ťažké pozemné boje. Egyptské sily utrpeli v púšti Sinajského polostrova veľké straty a keď sa izraelské jednotky dostali 8. júna až k Suezskému prieplavu, Egypt nemal inú možnosť a súhlasil s prímerím. 

O nič lepšie sa nedarilo ani Jordánsku, ktoré viedlo boje s Izraelom v oblasti Západného brehu Jordánu. Jordánsky kráľ Husajn pristúpil na prímerie už 7. júna po tom, ako Izrael obsadil východný Jeruzalem a neskôr postúpil až k rieke Jordán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite