Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruské kone v petržalskej škole

.radovan Bránik .spoločnosť

Petržalská stredná škola, ktorá vychováva aj budúcich policajtov, vojakov či colníkov, sa ocitla v štúdii, ktorá mapuje ruský vplyv na silové a paramilitárne zložky. A to môže byť len začiatok problému, ktorý tu máme.

Ruské kone v petržalskej škole ARCHÍV RADOVANA BRÁNIKA Ruskí veteráni na Slavíne, čestnú stráž tu držali spolu s veteránmi aj žiaci z petržalskej školy.

v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Slovensku a Rakúsku prebiehal v rokoch 2016 a 2017 rozsiahly systematický výskum zameraný na skúmanie ruského vplyvu na paramilitárne spolky. Prípadové štúdie v jednotlivých krajinách dôkladne opisujú stratégiu systematickej podpory Kremľa pre okrajové, extrémistické, alebo polovojenské organizácie s cieľom oslabiť väzby s Ukrajinou, USA a NATO a destabilizovať región. Výsledky, ktoré zverejnili minulý týždeň, vzbudili záujem médií. Podráždené reakcie na seba nedali dlho čakať. Prvou sa blysol zakladateľ unikátnej strednej školy v Petržalke Štefan Kurilla.

Súkromná stredná odborná škola ochrany osôb a majetku je prvou a jedinou strednou školou tohto typu a zamerania v Slovenskej republike. Pripravuje žiakov na výkon povolaní v bezpečnostných zložkách, štátnych či súkromných, absolventi spĺňajú kritériá na prijatie a službu v polícii, vojenskej polícii, zbore väzenskej a justičnej stráže, môžu ísť do armády či k colníkom.

Prečo sa táto škola zrazu ocitla v štúdii, ktorá mapuje ruský vplyv na silové a paramilitárne zložky? Jedným z dôvodov je činnosť zakladateľa Štefana Kurillu. Dôvodom sú však aj ďalšie osoby, ktoré ovplyvňovali výchovný a vzdelávací proces ako externí inštruktori. V oveľa väčšom rozsahu a spôsobu, než ktorý zakladateľ pripúšťa. Kurilla sa obhajuje slovami: „Mali sme jeden tréning systému Spetsnaz.”

Kurilla je pritom autoritou pre každého, kto sa na Slovensku aspoň trochu orientuje v boji muža proti mužovi. Je organizátorom Večera bojových umení, najväčšej šou tohto druhu. Ovláda na špičkovej úrovni aikido a džudo. Je však aj nositeľom piateho danu Systemy Spetsnaz a certifikovaným inštruktorom tejto bojovej techniky na mieru vyvinutej pre výhradné potreby špeciálnych jednotiek Ministerstva obrany a vnútra Ruskej federácie. Objavuje sa teda otázka: kto je subjektom oprávneným vydať mu inštruktorský certifikát? Od koho sa naučil všetko potrebné na získanie piateho danu? Koho trénoval v Rusku, že si vyslúžil vyznamenanie Ministerstva vnútra Ruskej federácie z kategórie jock strap medals? Na Slovensku takýchto ľudí veľa nenájdete. A rozhodne sa do týchto kruhov nikdy nedostanete, pokiaľ vás nepovažujú za svojho a nie ste preverený.

sme nepriateľská mocnosť

Toto je kľúčový fakt potrebný pre porozumenie ďalšiemu textu: Rusko je našimi bezpečnostnými zložkami verejne označené za nepriateľskú mocnosť. S veľkým oneskorením, ale predsa. So všetkými z toho vyplývajúcimi následkami. Iste to neznie veľmi lákavo pre vyznávačov všeslovanskej vzájomnosti, no Rusi majú zadefinované Slovensko ako nepriateľa od roku 2004.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite