Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Medzinárodné ocenenie získali akčné slovenské Rómky

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Volajú sa Agentky rovnosti, majú okolo päťdesiatky a sú zo spišského kraja. O svojej komunite nemajú ilúzie. Muži sú aktívnejší, treba pracovať najmä so ženami.

Medzinárodné ocenenie získali akčné slovenské Rómky Maximilian Rosenberger

len nedávno prebehla Slovenskom hrozivá štatistika – v spišskom kraji prepadávajú žiaci na prvom stupni až trikrát viac, ako je slovenský priemer. Riaditeľka základnej školy v spišskom mestečku Bystrany vidí za číslami dva hlavné dôvody. Po prvé, rodičia deti často berú za prácou do zahraničia. Po druhé, nastupujúci prváci nevedia po slovensky. „Predstavte si to – šesťročný prvák začína svoje vyučovanie všetkých predmetov akoby v cudzom jazyku, slovenskom jazyku. A o tri roky mu pribudne ďalší cudzí jazyk, angličtina. Veď sme v podstate bilingválny prvý stupeň,” hovorí riaditeľka Júlia Čurillová.

Asi päťdesiat žien z rómskej komunity ukazuje príklad mravčej práce, ktorá regiónu môže pomôcť. Obyčajné ženy zo Spiša majú síce iba základné vzdelanie, no veľa chuti organizovať. Nemajú žiadne kluby ani komunitné centrá, stretávajú sa priamo v teréne. A práve ony majú potenciál najlepšie pracovať s rómskymi deťmi.

Vyškolené rómske inštruktorky organizujú pre deti neformálne škôlky a doučovania, pravidelne pritom konzultujú s kvalifikovanými pedagógmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite