Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pizano, Ptačin a Grežo dekanke FMK: Nemôžeme naďalej s hrdosťou nosiť ocenenie fakulty

.redakcia .spoločnosť

Veronika Pizano, Jakub Ptačin a Radovan Andrej Grežo napísali otvorený list dekanke FMK UCM. Vzdávajú sa ocenenia fakulty Granátové jablko, pretože nesúhlasia s postupom dekanky okolo účasti konšpirátora Rostasa na fakulte. Prinášame vám jeho kompletné znenie.

Pizano, Ptačin a Grežo dekanke FMK: Nemôžeme naďalej s hrdosťou nosiť ocenenie fakulty boris németh Rostas podľa autorov listu neustále dokazuje, že fakty, veda či pravda preňho nič neznamenajú.

vážená pani dekanka,

mali sme veľkú radosť, keď nás v rokoch 2011 a 2013 FMK UCM ocenila Granátovým jablkom Mariána Matyáša ako absolventov/študentov šíriacich dobré meno fakulty. Na svoju alma mater sme boli vždy hrdí a nemenej sme si vážili pamiatku nášho kolegu Mariána Matyáša. Boli ste otvorená našim nápadom a projektom a nekládli ste nám prekážky pod nohy – či už išlo o konferencie Unicamp, stále úspešne fungujúce spoločné bicykle Kolokolo alebo projekty našich študentov počas doktorandského štúdia dvoch z nás.

Bohužiaľ, udalosti uplynulých týždňov okolo účasti konšpirátora Rostasa nám vzali dôvody na hrdosť na FMK UCM. Vedecká konferencia má ctiť vedu, a to znamená ľudí, ktorí si ctia fakty. Rostas je práve človek, ktorý neustále dokazuje, že fakty, veda či pravda preňho nič neznamenajú. Za všetky spomenieme aspoň zavádzajúce a nebezpečné články o rakovine opísané vo viacerých blogoch MUDr. Mariána Jánoša tu, tu a tu alebo tvrdenia, že katolícka cirkev spolu s SIS u nás plánujú zaviesť totalitu iluminátov.

Argumentácia vedenia školy je podľa nás scestná. Súhlasíme s Vami, že aj Rostas má Ústavou chránené právo na slobodu prejavu. Neuniklo nám, že toto právo každý mesiac využíva vo svojich médiách. Vám však zrejme uniklo, že dôvod pre odpor k jeho účasti vychádzal z faktu, že človek, ktorý pohŕda faktmi, nemá na vedeckej konferencii čo robiť. Odpor proti jeho účasti nie je o predsudkoch, práve naopak, je o kritickom myslení, na základe ktorého množstvo ľudí usúdilo, že poskytnutie priestoru konšpirátorovi medzi zástupcami ďalších médií mu prináša ďalšiu legitimizáciu šírenia klamstiev.

Vaše stanovisko a rovnako aj reakcie Vás a ďalších kolegov počas diskusie na konferencii boli plné arogancie a pohŕdania názorom viac ako 200 absolventov, ktorí meno FMK UCM úspešne reprezentujú v praxi. Oni sú tým, na čo môžeme byť hrdí. Oni sú tými, ktorých bohato využívate vo svojich kampaniach pri podávaní prihlášok na vysoké školy a oni sú často tými, ku ktorým vzhliadajú noví alebo potenciálni študenti FMK.

V materiáloch k oceneniu Granátové jablko Mariána Matyáša uvádzate Mariánov citát: „Nezabúdajte, prosím, že svet, a teda aj naša alma mater, je ako granátové jabĺčko. Každé pekné a milé zrnko ho robí vcelku krásnym. Každý zhnitý kúsok ho degraduje a prenáša svoje tenzie, predsudky a nálady aj na nás, ktorí máme svoju prácu veľmi radi a sľubujem aspoň za seba a pár ľudí vo vedení, ktorých poznám, a viem, akí sú, že budeme pracovať až do konca s dychom. Ozaj, ako vyzerá vaše zrnko na našom jablku?" Snažíte sa obhájiť veľmi hnedé, zhnité zrnko spoločnosti. A svojimi dehonestujúcimi vyjadreniami na adresu odporcov Rostasovej účasti na konferencii ste ukázali, že tých zhnitých zrniek je vo Vašich radoch veľa.

Preto nemôžeme naďalej s hrdosťou nosiť ocenenie fakulty. V uplynulých týždňoch ste povesť našej alma mater poškvrnili. Neostáva nám teda iné, ako ocenenie, ktoré sme si prevzali na tej istej vedeckej konferencii, na ktorú ste pozvali človeka dehonestujúceho mediálnu komunikáciu založenú na faktoch, vrátiť.

Robíme tak napriek obrovskej úcte k pamiatke Mariána, po ktorom je ocenenie pomenované. Vás teda týmto žiadame o odstránenie našich mien z akýchkoľvek materiálov o ocenení. Sumu 1 250 €, ktorá naše ocenenia dohromady sprevádzala, venujeme Jánovi Benčíkovi a Jurajovi Smatanovi, aby sme podporou ich boja proti dezinformáciám aspoň trochu zmiernili negatívny dopad Vašej spolupráce s ľuďmi, ktorí dezinformácie šíria.

Mgr. Veronika Pizano, PhD.

Mgr. Jakub Ptačin, PhD.

Mgr. Radovan Andrej Grežo

veronika Pizano

je marketingová manažérka. Má na starosti promo aktivity časopisu .týždeň a vydavateľstva. Bola aktívna v TEDxBratislava. Učila marketing na FMK UCM v Trnave.

jakub Ptačin

Dizajnér, ktorý stojí za projektmi Unicamp (Honest Conference), To sa nedá, QuickKancle, POCTIVO a ďalšími. Dizajnu sa venuje 10 rokov.

radovan Andrej Grežo

Roky sa venuje reklame. Je kreatívny riaditeľ projektu Konektor. Pôsobil aj na slovenskej startup scéne pre Apple.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite