Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

November žije!

.verejnosť proti násiliu .spoločnosť

Stredoškoláci uskutočnili 18. apríla 2017 Veľký pochod proti korupcii, ktorý vzbudil oprávnené nádeje. Na verejnosti sa k svojej zodpovednosti prihlásila nová generácia.

November žije! Boris Németh

sme veľmi radi, že na kľukatú a strmú cestu zápasu za slobodu a proti skorumpovanému režimu vstupujú mladí ľudia a vracajú sa pri vízii právneho štátu a slobodnej demokratickej spoločnosti k pevnej opore – k Novembru 89.

Narodili sme sa v čase druhej svetovej vojny alebo v povojnovom, komunistickom a neslobodnom Československu. Až do svojej dospelosti a zrelého veku sme žili v kruhoch našich rodín a priateľov v režime korumpujúcom celú spoločnosť. Z nášho okolia mizli ľudia, ktorých komunisti prenasledovali a zatvárali za ich vieru, slobodné myslenie a občianske postoje. Našli sme si svoj priestor v šedej zóne akademických a vedeckých pracovísk, v alternatívnom umeleckom svete či v organizáciách bez priameho dozoru komunistov.

Spojili sme sa v novembri ´89, ale s odstupom času cítime, že sme sa vedľa seba neocitli náhodou. Mali sme revolúciu uloženú v mysli. V Bratislave a v stovkách miest a dedín spojil november ´89 ľudí do jedného živého organizmu. Jeho sila nebola v politických ambíciách ani znalosti technológie moci, s riadením spoločnosti a štátu nemal praktické skúsenosti takmer nik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite