Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aktualizované: Konvoj evakujúci obyvateľov zasiahol neďaleko Aleppa výbuch

.redakcia .spoločnosť

V Sýrii došlo neďaleko mesta Aleppo k výbuchu v konvoji autobusov, ktorými prevážali obyvateľov z evakuovaných dedín Fua a Kafrája. Výbuch si vyžiadal vyše sto obetí.

Aktualizované: Konvoj evakujúci obyvateľov zasiahol neďaleko Aleppa výbuch Thiqa News via AP/SITA

výbuch si podľa spravodajskej agentúry AP vyžiadal viac ako 100 ľudských životov.

Konvoj autobusov prevážal šiítskych obyvateľov dedín Fua a Kafrája, ktoré sú evakuované na základe dohody medzi bojujúcimi stranami. Autobusy práve čakali na vstup do sýrskeho mesta Aleppo, ktoré je kontrolované provládnymi silami.

Podľa agentúry Reuters sa nachádzali v povstaleckej oblasti Rašidín, ktorá leží na periférii Aleppa. Na vstup do mesta tam čakali desiatky autobusov.

Podľa sýrskej štátnej televízie bola za výbuchom explózia nálože, ktorú páchateľ umiestnil v aute neďaleko konvoja. Televízia odvysielala aj zábery z miesta výbuchu.

pozastavený prevoz

Evakuácia mala oslobodiť obyvateľov štyroch obcí. Dve z nich, šiítske dediny Fua a Kafrája, sú obliehané povstalcami. Sunnitské mestá Madája a Zabadání, ktoré ležia v provincii Damask, blízko hraníc s Libanonom, sú obkľúčené provládnymi silami.

Thiqa News via AP/SITA

Podľa tlačovej agentúry SITA dnes ráno z miest Madája a Zabadání vyrazilo približne 60 autobusov s asi 2 300 ľuďmi. Podľa dohody má pritom mestá Madája a Zabadání opustiť 20 000 ľudí, zatiaľ čo z obcí Fua a Kafrája sa nútene odsťahuje 4 000 obyvateľov.

Evakuácia sa dnes podľa pozorovateľského centra SOHR so sídlom v Británii pozastavila pre spory medzi vládou a povstalcami o realizácii odsunu.

Prevoz bol dočasne zastavený skupinou Tahrír aš-Šám, ktorá je blízka al-Káide. Skupina požaduje, aby z autobusov vystúpilo približne 100 provládnych bojovníkov a aby sa vrátili do dedín Fua a Kafrája.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite