Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výzva na solidaritu a podanie ruky Stredoeurópskej univerzite v Budapešti

.redakcia .spoločnosť

Členovia Verejnosti proti násiliu, Maďarskej nezávislej iniciatívy a ďalší podporovatelia zaslali slovenskému premiérovi i prezidentovi výzvu na podporu Stredoeurópskej univerzity (SEU). Uverejňujeme ju v plnom znení.

Výzva na solidaritu a podanie ruky Stredoeurópskej univerzite v Budapešti ATTILA KISBENEDEK/AFP/profimedia

vážený pán prezident Andrej Kiska, vážený pán predseda vlády Robert Fico, vážení členovia vlády.

Obraciame sa na Vás s výzvou na vyslovenie verejnej podpory Stredoeurópskej univerzite (SEU) so sídlom v Budapešti v jej úsilí o udržanie si svojej dôstojnej existencie a akademických slobôd.

Súčasne Vás vyzývame na oslovenie SEU a jej zakladateľa Georgea Sorosa s návrhom na presídlenie SEU do Bratislavy ako vyjadrenie vôle zachovať činnosť SEU v akejkoľvek nepriaznivej situácii.

S ľútosťou sledujeme počínanie predsedu vlády Maďarska, pána Viktora Orbána, ktorého zámerom je prijatie zmeny v zákone o zriaďovaní univerzít, namierenej proti ďalšej existencii SEU v Budapešti.

Predovšetkým vyjadrujeme našu podporu samotnej inštitúcii SEU, jej predstaviteľom, menovite prezidentovi správnej rady a rektorovi univerzity Michaelovi Ignatieffovi, ako aj všetkým akademickým pracovníkom a študentom, v ich rozhorčení a úsilí rokovať s maďarskou vládou o podmienkach dôstojnej existencie SEU v mieste jej vzniku, v Budapešti.

Univerzita je svojou viac ako 20-ročnou činnosťou pevne zakotvená v akademickej sfére Maďarska, je súčasťou jeho obrazu ako štátu, kde sú dodržiavané demokratické princípy a akademické slobody a je pýchou strednej Európy.

Naša výzva vychádza z presvedčenia, že kvalitné vzdelávacie inštitúcie sú základom demokratického zmýšľania ich absolventov, mladých ľudí a akademickej i širokej verejnosti. Získať pre Slovensko univerzitu, ktorá má punc najvyššej kvality v stredovýchodnej časti Európy, by malo byť dlhodobým cieľom Slovenskej republiky. Predovšetkým vláda by mala byť schopná reagovať na možnosť presídlenia CEU rýchlo a jednoznačne.

Pán George Soros oslovil začiatkom roku 1990 s ponukou založiť Stredoeurópsku univerzitu najprv vládu Slovenskej republiky. Ako vtedajší predstavitelia Verejnosti proti násiliu sme s ním viedli úvodné rokovania. Žiaľ, práve vtedy sa na Slovensku zdvihla prvá veľká vlna nacionalistických nálad, pred sídlom Slovenskej národnej rady i na iných verejných miestach sa konali prvé demonštrácie namierené proti maďarskej menšine a s otvorenými protižidovskými postojmi. Militantná a do tej doby nepoznaná nálada nenávisti nežičila rokovaniam s Georgeom Sorosom, ktoré ostali neukončené.

Odvtedy ubehlo dvadsaťsedem rokov a čas potvrdil, že názory reprezentované vtedy i dnes nacionalistickými silami a stranami nepriniesli občanom Slovenska nič pozitívne. Dnes so znepokojením sledujeme autoritárske kroky zo strany premiéra Maďarska Viktora Orbána. Túto situáciu nemôžeme ignorovať, a to je jeden z dôvodov, prečo by malo Slovensko demonštrovať otvorenosť voči akademickým slobodám a európskemu rozmeru inštitúcie, ktorou SEU nesporne je.

V minulých troch desaťročiach nás neúspech založenia SEU v Bratislave mnohokrát mrzel. Okolnosti nám dávajú v tejto chvíli druhú šancu a my ju touto výzvou prijímame ako splácanie dlhu voči všetkým, predovšetkým mladým, ľuďom na Slovensku, ale i voči akademickej verejnosti celej Európy.

Ďakujeme Vám za zváženie našej výzvy, dúfame vo verejnú odpoveď a Vašu rýchlu reakciu v tejto záležitosti.

Túto verejnú výzvu je možné podporiť na webe peticie.com

V Bratislave 30. marca 2017


Výzvu sme zostavili a podpísali ako členovia Verejnosti proti násiliu, Maďarskej nezávislej iniciatívy a ďalší podporovatelia.

Signatári:

Fedor Gál, sociológ a politik

Peter Zajac, literárny vedec a politik

Laszlo Szigeti, filozof a vydavateľ

Ladislav Snopko, archeológ a politik

Ján Štrasser, spisovateľ

Peter Tatár, lekár a politik

Juraj Flamik, ochranár

Štefan Hríb, novinár

Mikuláš Huba, geograf

Juraj Mesik, lekár a pedagóg

Peter Pöthe, psychiater

Marian Timoracky, sociológ

Pavol Szalai, novinár

Peter Dral, analytik

Nina Galanská, riaditeľka nadácie

Ján Spurný, informatik

Jozef Hašto, psychiater

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite