Denník N

Hazard v Bratislave končí, mestskí poslanci schválili jeho plošný zákaz

Plošný zákaz schválili 27 hlasmi až na druhý pokus. Zástupcovia herní mestu odkázali, že zákaz napadnú na súde.

Hazard v Bratislave končí, poslanci zastupiteľstva schválili jeho plošný zákaz 27 hlasmi až na druhý pokus. Dav aktivistov za boj proti hazardu jasal, primátor Ivo Nesrovnal spolu s nimi oslavoval koniec herní.

„Je to nesmierne dôležitý výsledok pre Bratislavu aj celé Slovensko. Konečne máme páku na vytlačenie hazardu z mesta a som presvedčený, že to ľudia ocenia,“ povedal po schválení zákazu Nesrovnal.

Nariadenie je účinné od 1. mája, no herne z hlavného mesta hneď nezmiznú a viacerým ešte budú dobiehať licencie.

Môže sa však teoreticky stať aj to, že hazard v meste zostane. Zástupcovia herní ešte niekoľko dní pred hlasovaním mestu odkázali, že zákaz napadnú na súde a trvajú na tom aj po schválení nariadenia.

„Čo majú robiť? Celý čas sa vyhrážali, budú sa vyhrážať ďalej,“ reagoval na hrozbu súdom primátor. Argument o vzniku nelegálnych herní je podľa neho strašenie a je na štáte, aby tomu zabránil.

Nesrovnal sa neobáva ani výpadku peňazí z hazardu, čo sú ročne asi tri milióny eur. Zatiaľ nevedel povedať, ako ich nahradia. „Nejaké peniaze budú chýbať, ale určite ich niekde nájdeme.“

Napokon predsa úplný zákaz

Zdĺhavá debata poslancov sa od februárového hlasovania veľmi neposunula. Na jednej strane bola snaha presadiť plošný zákaz hazardu, na druhej iba čiastočný, ktorý by nechal herne v hoteloch, moteloch a penziónoch. Poslanci nakoniec hlasovali o zákaze v jednom balíku, skupina niekoľkých poslancov okolo Martina Borguľu (Smer) na protest tesne pred hlasovaním zo sály odišla.

Za plošný zákaz hazardu bolo aj 136-tisíc obyvateľov, ktorí sa podpísali pod petíciu.

„Nedá sa to. Povolíme penzióny a všade, kde bude päť izieb, vznikne herňa,“ vysvetľoval poslanec Jozef Uhler, ktorý na minulom hlasovaní zo zdravotných dôvodov chýbal. Úplný zákaz podľa neho nie je najlepšia možnosť, no chce, aby sa vytvoril tlak a potom sa prípadne upravil zákon a povolili ďalšie prevádzky.

Ako by to malo teraz po zákaze vyzerať? Herne majú miznúť už v tomto roku.

Banco Casino v centre mesta v hoteli Crowne Plaza má od ministerstva financií licenciu až do konca roku 2021, čo je zároveň najdlhšia licencia z bratislavských kasín. Ďalšie štyri majú povolenie minimálne do konca roka 2018.

Varujú pred nelegálnymi herňami

Poslanci okolo Borguľu a Martina Chrena (Skok) opakovali, že sú za prísnu reguláciu, no nie za úplný zákaz hazardu. Varovali pred vznikom nelegálnych herní.

Poslanec Martin Kuruc hovorí, že herne nenahradia kaviarne, ale erotické služby a predíde tomu iba tvrdá regulácia a zachovanie kasín v hoteloch.

Príklad z Brna, kde komunálni politici hazard zakázali už pred vyše dvomi rokmi, ukazuje, že to tak celkom nie je. Čierne herne síce vznikli, no desiatky prevádzok skončili a nahradili ich nové pohostinstvá a služby bez automatov.

Niektorí poslanci sa pri zákaze boja o výpadok v rozpočte. „Bratislava bude mať o päť miliónov eur menej. Rovno choďte obyvateľom povedať, že v roku 2019 budeme zvyšovať dane,“ hovorí poslanec Milan Černý.

Hazardný priemysel chce ísť na súd

Asociácia zábavy a hier ešte pred schválením zákazu hovorila, že bude protestovať a chce na súde napríklad namietať, že o petícii poslanci hlasovali dvakrát.

Prekáža jej aj to, že sa zmenil zákon a pre hazardné hry platia nové pravidlá a zákaz by bol retroaktívny. „Keď zistili, že nemajú dostatok podpisov, tlačili na vládu, aby znížila kvórum,“ hovorila pred hlasovaním Dominika Lukáčová, hovorkyňa asociácie.

Poslanci pri prvom hlasovaní odmietli absolútny zákaz, v druhom návrh prešiel. „Primátor si ako záväzný výsledok vybral hlasovanie, ktoré dopadlo podľa jeho predstáv. Našťastie žijeme v právnom štáte a veríme, že súdy uznajú, že tento jeho postup nemá s demokraciou nič spoločné,“ povedala Lukáčová.

Tvrdí, že  že poslanci, ktorí chceli iba reguláciu, boli vystavení silnému nátlaku zo strany aktivistov na sociálnych sieťach a tiež vedenia mesta na čele s primátorom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Hazard v Bratislave

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie