Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za zrušenie Mečiarových amnestií sú aj vysoké školy!

.redakcia .spoločnosť

Už aj Študentská rada vysokých škôl žiada zrušenie Mečiarových amnestií. Prinášame jej vyhlásenie.

Za zrušenie Mečiarových amnestií sú aj vysoké školy! Tomáš Benedikovič/SITA

študenti vysokých škôl budú zastávať zodpovedné pozície na trhu práce a vo verejnom sektore. Mnohí z nich sa uplatnia v štátnej a verejnej správe, justícii, polícii, politike a možno aj v informačnej službe. Keďže žijú a študujú v demokratickej spoločnosti, na trh práce a do verejného života by mali nastúpiť s pocitom istoty, že štát plní svoje základné funkcie a že štátne orgány a štátne inštitúcie sú tu pre občana, a nie naopak.

Reprezentácia študentov, Študentská rada vysokých škôl, sa síce necíti kvalifikovaná, aby posúdila, akou formou možno napraviť reputáciu štátneho orgánu, ktorý sa namiesto služby občanom postavil proti jednému z nich. Nevieme, či sa tzv. Mečiarove amnestie dajú zrušiť – pre študentov práva by to možno bola výborná akademická debata. Vieme však, že existuje spoločenská objednávka na objasnenie činu, ktorý je v zmysle slovenského aj medzinárodného práva závažným trestným činom.

Amnestia a milosť sú právne inštitúty, s ktorými prezident republiky ani iný ústavný činiteľ v jeho zastúpení nemôže nakladať svojvoľne. V demokratických štátoch sa tieto panovnícke právomoci zachovali pre prípady, keď je nutné odstrániť tvrdosť zákona alebo keď je nevykonanie, zmiernenie trestu, alebo zastavenie stíhania väčším prínosom pre spoločnosť ako striktné dodržiavanie litery zákona.

Amnestovanie činu, ktorý bolo možné vyšetriť, a pre spoločnosť by bolo prínosom vyšetrenie a spravodlivé uzavretie prípadu, určite nie je namieste. Informačná služba je podozrivá z toho, že namiesto ochrany občana ako potenciálnej obete trestného činu tento čin sama spáchala. Nevyšetrenie a neuzavretie tohto prípadu vyvoláva veľkú nedôveru spoločnosti v štátne orgány, najmä u mladých ľudí, ktorí tvoria nastupujúcu generáciu našej spoločnosti. Špičkoví študenti, absolventi sa budú vyhýbať práci vo verejnom sektore, čo neprispeje ku kvalite verejného života a budovaniu tzv. dobrého vládnutia. Ak chce štát čeliť čoraz viac prítomnému extrémizmu v spoločnosti, musí v prvom rade zaujať jasný postoj k podozreniu, že jeho vlastný orgán bol zapletený do závažného trestného činu, spáchaného na vlastnom občanovi.

Preto cítime morálnu zodpovednosť podporiť zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, a dať tak šancu návratu dôvery mladých ľudí v štát a jeho inštitúcie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite