Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Iracké vládne jednotky dobyli letisko v Mósule

.redakcia .spoločnosť

Letisko v severoirackom meste Mósul​ je strategický bod pre znovudobytie západnej časti mesta, ktoré je poslednou významnou oporou Islamského štátu v Iraku. Boj prebiehal od rána.

Iracké vládne jednotky dobyli letisko v Mósule Felipe Dana/AP/SITA

jednotky rýchlej reakcie a federálnej polície už úplne oslobodili letisko," informovala štátna televízia al-Irakíja.

Vládne sily prenikli aj na rozsiahlu vojenskú základňu Ghazlání v susedstve letiska, ktorú tiež kontrolovali militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát. O základňu sa dnes okolo poludnia stále bojovalo.

Obsadeniu letiska nachádzajúceho sa na južnom predmestí Mósulu predchádzali prudké boje s džihádistami, ktorí sa zabarikádovali v tamojších budovách. Útočiacich príslušníkov irackých elitných jednotiek a polície zo vzduchu podporujú bojové vrtuľníky a lietadlá. Ostreľovanie letiska, pripravujúce pôdu pre ofenzívu, prebiehalo už od utorka.

Letisko a základňa, ktoré ležia v blízkosti strategicky významnej cesty spájajúcej Mósul s Bagdadom, sú prvými strategickými cieľmi ťaženia zameraného na vytlačenie islamistov zo západnej časti Mósulu.

Iracké vládne sily už v januári dobyli východnú časť mesta. Letisko mienia využiť ako odrazový mostík pre dobytie západnej časti Mósulu.

Islamský štát obsadil Mósul po bleskovom útoku v polovici roku 2014. Ak sa podarí džihádistov z Mósulu vytlačiť, môže to znamenať definitívny koniec existencie irackej časti ich samozvaného kalifátu, ktorý sa rozprestiera aj na územiach susednej Sýrie. Na pokračujúcej ofenzíve voči mestu sa dovedna podieľa 100.000 irackých vojakov, kurdských bojovníkov a šiitských milícií.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite