Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amnesty International kritizuje Slovensko za diskrimináciu Rómov a protiimigračné vyjadrenia

.redakcia .spoločnosť

Podľa autorov výročnej správy Amnesty International Slovenská republika urobila len malý pokrok v oblasti zabezpečenia práva rómskych detí na vzdelanie.

Amnesty International kritizuje Slovensko za diskrimináciu Rómov a protiimigračné vyjadrenia Viktor Zamborský/SITA Slovensko sa rómskou otázkou stále nezaoberá dostatočne.

amnesty International zverejnila výročnú správu o porušovaní ľudských práv vo svete. Slovensko v nej kritizovala najmä za pokračujúcu diskrimináciu Rómov. Spomenula aj podľa nej protiimigračné vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

Podľa autorov správy Slovenská republika urobila len malý pokrok v oblasti zabezpečenia práva rómskych detí na vzdelanie. Napriek určitému zlepšeniu legislatívneho rámca majú rómski žiaci stále príliš vysoké zastúpenie v špeciálnych školách, triedach pre deti s mentálnym postihnutím alebo v etnicky segregovaných školách a triedach. Neexistujú pritom dôkazy o tom, že by vláda SR v tomto smere prijímala nejaké efektívne opatrenia na riešenie tejto situácie, píše sa v správe.

Amnesty tiež vyjadruje znepokojenie nad tým, že na Slovensku naďalej absentuje efektívne vyšetrovanie prípadov neprimeraného použitia sily voči Rómom, alebo sa riešenie týchto káuz veľmi preťahuje. V tejto súvislosti poukazuje na potrebu zavedenia plne nezávislého a transparentného mechanizmu na kontrolu práce polície.

V kapitole o Slovensku sa spomínajú aj novozavedené protiteroristické opatrenia, ktoré začali platiť v januári tohto roku. Konkrétne si všíma to, že osoby podozrivé z terorizmu budú môcť byť po novom zadržiavané až 96 hodín bez vznesenia obvinení.

Správa zaznamenáva aj to, že Slovensko, ktoré ako predsednícka krajina EÚ presadzovalo myšlienku udržateľnej migrácie, odmieta povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov z iných členských krajín EÚ. Namiesto toho vyjadrilo ochotu prijať na dobrovoľnej báze 100 utečencov z Grécka a Talianska.

V časti venovanej diskriminácii Amnesty píše o prípade bratislavského penziónu, ktorý „z bezpečnostných dôvodov“ odmietol ubytovať trojicu študentov z Turecka. V rovnakej podkapitole sa spomína aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý podľa nej „verejne spája moslimov a utečencov s terorizmom a používa protiimigračnú rétoriku“. Amnesty si všíma aj vlaňajšie opakované pochody Ľudovej strany Naše Slovensko zamerané proti prisťahovalcom.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite