Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Posledný muž na Mesiaci

.michal Novota .spoločnosť .nekrológ

Len dvanásť zástupcov ľudskej rasy dostalo unikátnu príležitosť prejsť sa po povrchu iného nebeského telesa ako Zem. Do minulého pondelka ich žilo sedem.

Posledný muž na Mesiaci ATLAS PHOTO ARCHIVE/NASA/PROFIMEDIA Astronaut Cernan v decembri 1972 na palube lunárneho modulu v skafandri silno znečistenom od mesačného prachu.

tým posledným, ktorý otlačil svoju topánku do mesačného regolitu, bol Eugene Andrew Cernan, letec, astronaut a rančer, ktorého starí rodičia prišli do USA zo Slovenska a Česka. Zomrel minulý pondelok v texaskom Houstone.

Vysoká nad Kysucou je malá obec pri Makove, kúsok od moravských hraníc. Tu žili Anna a Štefan Čerňanovci, ktorí sa ako tisíce iných rozhodli skúsiť šťastie za veľkou mlákou. Tam sa im narodil syn Andrej, ktorý sa oženil s Rozáliou Cihlářovou, dcérou českých prisťahovalcov. V roku 1934 sa im narodil malý Eugene (parťáci ho prezývali Gene). Zrejme sa nikdy nenaučil po slovensky, ale starí rodičia, chudobní farmári vo Wisconsine, žijúci bez elektriny, ho veľmi ovplyvnili. Azda preto sa na staré kolená dal na farmárčenie.

Otec mu doma zvykol opakovať: „Je jedno, či budeš v škole alebo na ihrisku, vždy sa snaž robiť všetko tak dobre, ako len vieš. A uvidíš, že jedného dňa prekvapíš sám seba.“ Cernan to proroctvo do bodky naplnil. Vyrástol v štáte Illionis, kde v roku 1956 vyštudoval Purdue University, čím sa jeho alma mater zapísala do dejín tým, že na nej študoval prvý (Neil Armstrong), aj posledný muž na Mesiaci. Lákali ho nebeské výšky a najrýchlejšia cesta k nim viedla cez armádu.

V roku 1958 sa stal námorným letcom a slúžil v Kalifornii. So stíhačkami nalietal takmer 5 000 hodín, pristával a štartoval z lietadlových lodí. Železné nervy, ktoré takto získal, prispeli k tomu, že mu raz doma zazvonil telefón a dostal ponuku, ktorá sa neodmieta. V Texase sa potajomky zišla elita testovacích pilotov Spojených štátov. Na bare sedel Edwin Aldrin, Alan Bean, či Michael Collins. Všetci sa tu ubytovali pod kódovým menom „Max Peck.“ Po drsných fyzických testoch a psychotestoch sa Cernan dostal do tretej skupiny astronautov NASA.

Američania mali pred sebou fantastický cieľ. Nedávno ledva dostali prvého človeka na 15 minút dlhý suborbitálny skok na obežnú dráhu a prezident John Kennedy latku postavil vyššie – na Mesiac a späť do konca desaťročia. Cestu tam mal prešliapať program Gemini. Šlo o kozmické lode pre dvojicu astronautov, nie väčšie ako osobné auto. Cernan sa spolu s Tomom Staffordom dostal do záložnej posádky misie Gemini 9. Prišiel osudový zlom. Astronauti Elliot See a Charles Bassett z hlavnej posádky si išli pozrieť svoju kozmickú loď do fabriky McDonnell Douglas v St.Louis. Ich tréningová stíhačka v zlom počasí narazila do budovy fabriky a obaja zahynuli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite