Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bauman, sociológ modernity

.anton Vydra .spoločnosť

Vo veku 91 rokov zomrel známy poľský sociológ Zygmunt Bauman. Jeho najväčším prínosom bola analýza toho, čomu hovoríme modernita.

Bauman, sociológ modernity LEONARDO CENDAMO/AFP/profimedia

zygmunt Bauman (1925 – 2017) patrí medzi emblematické postavy súčasnej sociológie. Pochádzal z poľskej židovskej rodiny. Jeho mladosť poznačila druhá svetová vojna a holokaust. S rodičmi ušiel do Sovietskeho zväzu, kde potom slúžil v poľskej divízii, ktorá podliehala Červenej armáde. Stal sa z neho nadšený zástanca boja proti antikomunizmu.

Až neskôr uňho došlo k vytriezveniu a politickej konverzii, keď pochopil, že komunizmus je rovnako totalitným režimom ako fašizmus. Daňou za jeho kritický postoj bolo, že mu poľskí komunistickí pohlavári neudelili profesorský titul a strpčovali mu život. V roku 1968 sa teda rozhodol odísť najskôr do Izraela, neskôr sa usadil v anglickom Leedse, kde pôsobil na tamojšej univerzite ako profesor sociológie a kde aj 9.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite