Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Godspeed, John Glenn

.michal Novota .spoločnosť

Včera zomrel astronaut John Glenn, jeden z prvých pozemšťanov, ktorí sa pozreli do vesmíru. Posledný z veľkej generácie skúšobných pilotov, ktorí sa vďaka tomu zapísali do dejín.

Godspeed, John Glenn AP/SITA Máj 1961, zľava astronaut Virgil I. Grissom, John Glenn a Alan Shepard.

ten človek bol mojím detským hrdinom. Obdivoval som azda každého astronauta a kozmonauta, ale Johna Glenna si pamätám osobitne. Wikipedia bola vtedy hudbou budúcnosti a o amerických Kolumboch vesmíru sa veľa hovoriť nepatrilo, no prišiel film The Right Stuff, natočený podľa rovnomenného románu Toma Wolfa. Predstavuje sedmičku prvých testovacích pilotov, ktorých si NASA na konci päťdesiatych rokov vybrala, aby v zápase s prekvapujúco úspešnými Sovietmi udržal Západ vo vesmíre krok.

Boli to tvrdí chlapi, „drsňáci" zvyknutí žiť na hrane. Frajeri, ktorých od smrti v horiacich troskách delili vždy len stotiny sekundy a základné inštinkty. A celebrity so všetkou pozornosťou, aj ťažobami, ktoré rýchla sláva prináša. Niektorí z nich ešte ani nevideli vnútro kozmickej lode, ale pod sukne obletujúcich fanúšičiek sa dostali treťou kozmickou rýchlosťou.

John Glenn – jeden z tých siedmich, výrazne vybočoval zo stereotypu. Vo filme (tu ho hral Ed Harris), aj v skutočnosti. Na prvý pohľad „slušňák a správňak". Hollywoodsky scenárista by len ťažko vymyslel dokonalejšieho amerického hrdinu. Zobral si za manželku svoju školskú lásku, ktorá celý život bojovala s ponižujúcim koktaním. Kým ostatní si radi užívali pozornosť žien, Glenn sa ponáhľal domov.

„Slávny astronaut, ktorý sa dochráme vo vani. Nie je to ako nejaká absurdita z Monthy Python?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite