Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pánu rektorovi Zasępovi z lásky

.terézia Rončáková .spoločnosť

Tadeusz Zasępa bol plný nákazlivého života. Nielen preto jeho strata bolí.

Pánu rektorovi Zasępovi z lásky Ľubo Bechný

keď som pred dvoma týždňami hľadala v ružomberskej nemocnici interné, myslela som na zvláštne paralely... Pred ôsmimi rokmi sa so mnou takto na posteli, polonahý (pacienti tú pyžamovú polonahotu poznajú), poslednýkrát rozprával na onkológii bývalý dekan filozofickej fakulty Imrich Vaško. Aj on v starobe namiesto odpočinku zakladal, rozvíjal, dal všetko – a dostal nevďak, zlomyseľnosť, šikanovanie. Odnieslo si to telo.

Pán profesor Tadeusz Zasępa sa sediac na posteli trochu zakryl dekou, pobozkal mi ruku (ako to robil vždy každej dáme) a na otázku, ako sa má, povedal: „Dobre sa mám...“ Vedľa neho ležala už neodmysliteľná taška s baterkami, ktoré museli od vlaňajšej operácie nepretržite poháňať srdcovú pumpu. Hlasivky mal poškodené gastroskopiou, preto len chripľavo šepkal. „Nebolí ma nič, len som veľmi zoslabnutý...“ Hemoglobín mu za posledné dva mesiace stále klesal, musel dostať desať transfúzií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite