Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Phelps už nemusí plávať

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Dvadsaťdva zlatých olympijských medailí. Ešte nikdy ich nikto nevyhral tak veľa. Toto je takmer určite Phelpsova posledná olympiáda a patrí sa mu vzdať hold.

Phelps už nemusí plávať David J. Phillip/AP/SITA 10. august 2016, Rio de Janeiro, Brazília: Phelps opäť vyhráva. Bude mu to stačiť?

tréner Bob Bowman si v roku 1996 zavolal rodičov 11-ročného Michaela na dôležitý rozhovor. Predpovedal, že sa stane toto: „V pätnástich bude najlepším národným plavcom. V roku 2000 sa zúčastní na olympiáde len ako divák, aby pocítil tú skúsenosť. Do roku 2004 sa začlení do olympijského tímu a získa medailu. Potom začne lámať svetové rekordy. Do olympiády v roku 2012 bude najlepším plavcom na svete.”

„Ak by Leonardo da Vinci kreslil svojho Vitruviánskeho muža podľa Phelpsa, vyšiel by mu namiesto kruhu ovál.“

Bowman mal pravdu iba v poslednej vete. Michael Phelps bol v pätnástich ako najmladší plavec súčasťou olympijského tímu. O pár mesiacov na to prelomil prvý svetový rekord. Na olympiáde v roku 2004 získal ako devätnásťročný šesť zlatých medailí. O štyri roky na to získal v Pekingu osem zlatých medailí, čo je najviac, ako sa kedy akémukoľvek športovcovi na jednej olympiáde podarilo dosiahnuť.

Phelpsova olympiáda v roku 2012 mala byť posledná, ale nemohla byť. Rozhodol sa nastúpiť aj tento rok a ako píše Washington Post, na stupienok víťazov mu mohli priniesť gauč. No Phelps potreboval ešte jednu olympiádu, aby sa s plávaním rozlúčil v mieri.

iba akvamuž

Ak by sa vám náhodou niekedy v živote podarilo stretnúť Phelpsa len tak na chodníku, bude vám pripadať asi dosť zvláštny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite