Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veríte vo vzkriesenie?

.michal Magušin .spoločnosť

Všetci raz zomrieme. A nikto nevie presne povedať, čo sa stane potom. Otázka „Čo s nami bude potom?“ však vôbec nemusí byť kľúčová.

Veríte vo vzkriesenie? N. T. Wright: Prekvapení nádejou. Bratislava: Porta libri 2016

čo si myslíte, že sa s vami stane po smrti? Budeme pohltení ako kvapky v oceáne v duchu budhistického presvedčenia? Transformuje sa naša duša na časť krásy univerza, ako o tom v novoplatónskom duchu básnil Percy Bysshe Shelley? Alebo sa vnútorne hamletovsky naťahujete, či sa oddať spánku smrti po úniku svetským krútňavám, čeliac hrôze z toho, čo sa vám môže prisniť? A možno uvažujete podobne ako Nick Hornby v knihe Fever Pitch, kde ako fanatický priaznivec futbalového Arsenalu Londýn píše: „Som jeden z tých, ktorí by boli šťastní, keby ich popol rozsypali nad ihriskom v Highbury. Je to lákavá predstava, že by som sa mal v nejakej forme potulovať po štadióne a každú sobotu sledovať ligové zápasy.“

Tom Wright, expert na dejiny raného kresťanstva a profesor Novej zmluvy na škótskom St. Andrews na týchto pár príkladoch ukazuje, ako ľudia tápu v hmle posmrtného života. Navyše tvrdí, že zmätok vládne aj v kresťanskom svete, ktorý by predsa mal ponúkať svetlo do záhrobnej temnoty. Svedčia o tom napríklad texty kresťanských piesní alebo presun Vianoc do úplného centra kresťanského roka na úkor Veľkej noci. Vidiac túto situáciu, Wright knihou Prekvapení nádejou pripravil intelektuálne poctivý pokus o zhromaždenie a analýzu tých najdôležitejších informácií, ktoré majú kresťania o posmrtnej nádeji.

zmysel života

Najdôležitejšia vec, ktorú sa môžete o človeku dozvedieť, je jeho svetonázor. Čo si myslí o zmysle svojho života, čo pokladá za šťastie, aké sú jeho morálne mantinely.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite