Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozdiely medzi Čechmi a Slovákmi majú svoj pôvod vo feudálnych pánoch

.lucia Piussi .spoločnosť

Osemtisíc tých najlepších mladých ľudí zo Slovenska odchádza študovať na české vysoké školy. Osemtisíc ročne. Len dvadsať percent z nich sa po skončení štúdia vracia domov.

Rozdiely medzi Čechmi a Slovákmi majú svoj pôvod vo feudálnych pánoch MELBA PHOTO AGENCY/ALAMY/profimedia Rozdiely v kultúre Čechov a Slovákov sú viditeľné na všetkých frontoch spoločnosti, počnúc zvukármi na koncertoch až po obsluhu v krčmách.

tí najnadanejší Slováci zachraňujú nielen seba, ale aj české školstvo. Zvyšujú jeho úroveň a konkurencieschopnosť a zahladzujú stopy po demografickej kríze. Českí akademici sú za nadaných Slovákov vďační. Akoby aj nie. A my tu, na Slovensku? Zatiaľ čo na prijímacích skúškach na dokument na FAMU praskajú švíky s tými najtalentovanejšími spod Tatier, naposledy sa na štúdium dokumentaristiky na bratislavskú VŠMU (ktoré sa otvára každé dva roky), hlásili traja ľudia.

„Kým Česi svojich pánov napodobňovali, pretože sa správali korektne a neporušovali dohody, my sme svojich nevypočitateľných pánov hlboko nenávideli.“

Väčší dôkaz o priepastných rozdieloch medzi slovenským a českým školstvom ťažko nájdeme. Odhadujem, že dobrá polovica pražských návštevníkov našich koncertov sú práve títo Slováci. Je ich tam ako hadov. Nielen, ale aj vďaka tomu máme v českých veľkomestách komu hrať.

Niekedy rozmýšľam, čo bolo skôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite