Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Angela už nie je Charlie

.lukáš Krivošík .spoločnosť

Turecký prezident Erdogan požiadal Nemecko, aby trestne stíhalo satirika Jana Böhmermanna. Angela Merkel mu vyšla v ústrety.

Angela už nie je Charlie ACTION PRESS/PROFIMEDIA Jan Böhmermann je nemecký satirik, ktorý čelí trestnémi stíhaniu za hanobenie predstaviteľa cudzieho štátu.

začalo sa to vlastne ešte v polovici marca. Satirický program Extra-3 televíznej stanice NDR odvysielal dvojminútovú pesničku s názvom Erdowie, Erdowo, Erdogan. Išlo o paródiu známeho hitu Irgendwie, irgendwo, irgendwann od nemeckej speváčky Neny. Vďaka debate, ktorá sa okolo neho strhla, má medzičasom na YouTube 7,5 milióna videní. „Keď novinár vytvorí niečo, čo sa Erdoganovi nehodí, je už na druhý deň v base,“ spieva sa v ňom okrem iného. Pri záberoch tureckého prezidenta s Angelou Merkelovou zase zaznieva: „Len k nemu buď šarmantná, lebo ťa drží vo svojej ruke.“ Príznačné sú tiež slová: „Kurdov nenávidí ako mor a bombarduje ich radšej ako svojich bratov vo viere z IS.“

Prezident Erdogan sa zrejme cítil videoklipom dotknutý, a tak si ministerstvo zahraničia v Ankare predvolalo nemeckého veľvyslanca. Podľa týždenníka Spiegel chcelo Turecko dosiahnuť vymazanie videoklipu. Nemecký veľvyslanec, naopak, potvrdil, že v Spolkovej republike je politická satira chránená ako výraz slobody prejavu, a preto nevidí možnosť, aby spolková vláda konala.

No tým sa celá záležitosť neskončila. Lebo 31. marca na debatu o pesničke nadviazal Jan Böhmermann v satirickej relácii Neo Magazin Royale, ktorú moderuje na verejnoprávnej ZDF. Chcel v nej tureckej hlave štátu demonštrovať hranice slobody prejavu v Nemecku a predniesol vulgárny veršovaný hanopis na Erdogana.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite