Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

101 rokov po genocíde

.andrej Bán .spoločnosť

Na petržalskom brehu Dunaja stojí už piaty rok skromný pamätník 1,5 milióna obetí genocídy Arménov v rokov 1915 až 1918, z obdobia Osmanskej ríše. Smutné výročie je práve dnes.

101 rokov po genocíde Andrej Bán Pamätník obetí genocídy Arménov v Jerevane.

bratislavský pamätník je jeden z nemnohých svojho druhu na svete. Je za tým boj o slovíčko. Vplyvné Turecko dodnes genocídu popiera, hovorí iba o masakre, epizóde, akých bolo údajne za 1. svetovej vojny veľa. Nuž, nebolo. V skutočnosti išlo o prvú genocídu v minulom storočí: od roku 1965, keď ju uznal Uruguaj, ju uznali desiatky krajín, vrátane Slovenska (2004).

Celá záležitosť je dodnes mimoriadne citlivá a polarizujúca politické scény kľúčových krajín, ako sú Spojené štáty alebo Nemecko. Na jednej strane by radi pomenovali veci jasne, na druhej sa toho z čisto pragmatických dôvodov obávajú. O genocíde radšej nehovorí ani prezident Obama či kancelárka Merkelová – aby si ešte viac nepohnevali prezidenta Erdogana.

„Vplyvné Turecko dodnes genocídu popiera, hovorí iba o masakre, epizóde, akých bolo údajne za 1. svetovej vojny veľa.“

Genocída pochádza z latinského gensrod. Prvýkrát toto slovo v súvislosti s plánovaným vyvraždením celého národa v moderných európskych dejinách použil v roku 1941 židovský právnik Raphael Lemkin. O sedem rokov neskôr bol tento pojem zaradený do terminológie medzinárodného práva. O mnohom vypovedá aj dobová terminológia: vyvražďovanie arménskych kresťanov, ktorým až na sporadické prípady (ruské oddiely, francúzske vojnové lode) nikto neprišiel na pomoc, sa nazývalo zločinom proti humanite a civilizácii.

V Osmanskej ríši žili asi dva milióny Arménov, z toho väčšina v šiestich provinciách vtedajšieho západného Arménska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite