Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin by z nás mal radosť

.martin Mojžiš .spoločnosť

Nie je to hrubá kniha, takže sa dá prečítať pomerne rýchlo. Neobsahuje nijaké nové odhalenia a je vlastne len akýmsi zhrnutím už známych vecí.

Putin by z nás mal radosť Alexander Zemlianichenko/AP/SITA 14. apríl, Moskva: Novinári sledujú, ako Vladimír Putin odpovedá v živom televíznom prenose na telefonické otázky občanov.

redaktor českého Respektu Ondřej Kundra sa problematike ruskej rozviedky operujúcej v strednej a východnej Európe venuje dlhodobo. Jeho nová kniha Putinovi agenti – jak ruští špioni kradou naše tajemství opisuje známe prípady, o ktorých písal on sám v Respekte a mnoho iných novinárov v iných médiách. Konkrétne príklady sú poučné, celkový obraz je ešte poučnejší.

konkrétne príklady

Robert Rachardžo. Ruský agent pôsobiaci v Českej republike od roku 2003, odhalený v roku 2009. Jednou z jeho úloh bolo zbierať informácie o vysokopostavených českých generáloch. Po Rachardžovom odhalení museli traja z nich opustiť armádu a odísť do civilu, pretože sa stali pre armádu bezpečnostným rizikom. Prvý bol hlavným vojenským pridelencom Česka pri NATO, druhý zástupcom náčelníka generálneho štábu českej armády a tretí veliteľom prezidentovej vojenskej kancelárie. Po odhalení, ale ešte pred zadržaním, sa Rachardžovi podarilo utiecť do Ruska.

Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun. Pravdepodobní vrahovia bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý v roku 2000 utiekol do Británie. Litvinenko predtým odmietol zavraždiť v Londýne protiputinovského oligarchu Borisa Berezovského a neskôr tvrdil, že ruská FSB (následníčka KGB) stála za výbuchmi obytných domov v Moskve a Volgdoňsku, ktoré boli oficiálne interpretované ako teroristické útoky čečenských separatistov, a že Vladimír Putin osobne stál za vraždou novinárky Anny Politkovskej. Lugovoj a Kovtun otrávili Litvinenka rádioaktívnym polóniom podaným v šálke čaju.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite