Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokoj vám!

.christoph Schönborn .spoločnosť

Večer v ten istý prvý deň v týždni, keď boli učeníci zo strachu pred Židmi zhromaždení za zatvorenými dverami, prišiel Ježiš, vstal si do stredu a povedal im: „Pokoj vám!“

Pokoj vám! wikimedia.org Caravaggio, Neveriaci Tomáš, 1601–1602

vo východných krajinách je slovo „pokoj“ dodnes súčasťou bežného pozdravu. Po arabsky „salem“. Po hebrejsky „šalom“. Pokoj vám! Pre Ježišových učeníkov to musel byť dôverne známy pozdrav, najmä v ten jeden deň. Dni predtým boli naplnené hrôzou a strachom. Všetci Ježišovi učeníci museli počítať s tým, že možno aj ich pozatýkajú tak ako Ježiša. Prečo by úrady nepozametali hneď aj s jeho prívržencami tak, aby táto sekta Ježišových učeníkov bola vytrhnutá aj s korienkami.

Učeníci teda mali v každom prípade všetky dôvody na to, aby pevne uzamkli svoje dvere. Ježiš bol mŕtvy. Oni chceli prežiť. Zaiste, ráno počas tohto prvého dňa v týždni došlo k určitému rozruchu. Ženy im oznámili, že hrob je prázdny. Dvaja z nich tam dokonca bežali a museli to iba potvrdiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite