Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stret svetov

.lucia Michalková .spoločnosť

Záujmu o Slovensko je v Nemecku ako šafranu. Keď som nedávno v čakárni u detskej doktorky v knihe Európske rozprávky objavila jednu od Dobšinského, bolo to na hrane zázraku.

Stret svetov Markus Schreiber/AP/SITA Utečenci z Iraku a Sýrie sú školení ako sprievodcovia najobľúbenejšími berlínskymi múzeami pre ostatných migrantov. Prehliadky sú príležitosťou pochopiť, ako sa Nemecko po druhej svetovej vojne zmenilo a ako oceňuje islamskú kultúru.

zvykla som si zažívať skôr grotesky: Rok sa stretávam s jednou huslistkou a psychologičkou, naše dcéry chodia spolu do škôlky a zrazu sa ma opýta, či doma hovoríme po bulharsky. Istý obchodník tvrdí, že to naše hlavné mesto je pekné (nevie si spomenúť na meno), no najviac ho očarila reštaurácia Ufo na akomsi výstrednom moste. Ďalší sa chvália, že boli v Prahe a veria, že hovoríme po česky. V škole ich učili o sudetských Nemcoch, no zväčša netušia o tých karpatských. „My vás z východnej Európy berieme tak nejako dohromady – asi ako všetci Afričanov,“ hovorí mi otvorene jedna fyzioterapeutka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite