Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vnášanie Moreny

.ján Štrasser .spoločnosť

Marián Kotleba pokračuje vo svojich "morálnych čistkách". A čo na to divadelníci, učitelia a verejnosť?

Vnášanie Moreny Marek Mrviš/SITA Pohľad na javisko počas inscenácie Kováči. Predstavenie Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno, bolo prerušené banskobystrickým županom Mariánom Kotlebom.

nie, z titulku nevypadlo písmeno „y“. Predjarné parlamentné voľby 2016 tú starú ľudovú obyčaj obrátili o 180 stupňov. Predseda BBSK Kotleba tentoraz neoslavoval 77. výročie vzniku prohitlerovského slovenského štátu pri Tisovom hrobe. Našiel si iné miesto a iný spôsob – 14. marca v Brezne na oceňovaní učiteľov župy, kde brutálne prerušil/zrušil predstavenie Divadelného súboru Jána Chalupku. Dôvod? Morálne pobúrenie. Útlocitné županove uši zachytili „neslušné výrazy“...

Bola to len ďalšia repríza Kotlebových nechutných „morálnych“ čistiek – vlani zablokoval Štúdiu tanca grant ministerstva kultúry na festival a Bábkovému divadlu na Rázcestí nepreviedol dotáciu MZV na projekt Stop extrémizmu. Ako to spieva Karel Kryl v piesni Veličenstvo kat? „Na rohu ulice vrah o morálce káže...“

V súvislosti s incidentom v Brezne nebola núdza o protesty. Boli oprávnene tvrdé a rozhorčené, akurát ma trochu zaskočili reakcie viacerých renomovaných divadelníkov, ktoré by sa dali zhrnúť do jednej vety: toto nebolo ani za komunizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite